Bijna 50 procent van de vrouwen voelt zich verdrietig na de seks

Intiem door Sascha

Als we aan seks denken, denken we aan geluk, iets fijns, iets om de hele dag naar uit te kijken, iets waar we naar snakken. Tenminste, dat is toch zo? Maar seks blijkt ons helaas toch iets minder gelukkig te maken dan we dachten…

 
Er blijkt iets heel opmerkelijks te zijn ontdekt door een studie. Een heuse gezondheidstoestand zelfs! Maar liefst 50 procent (holy shit) van de vrouwen voelt zich verdrietig na een potje sexy time… Wat een gigantisch percentage! Hóe kan dit? 


Post coïtale dysforie

De studie, gepubliceerd in Journal of Sexual Medicine, werd uitgevoerd door Dr. Robert Schweitzer. Samen met zijn collega’s benaderde hij 230 vrouwelijke universitaire studenten met een enquête. Zij moesten deze enquête invullen om te bepalen of zij symptomen van post coïtale dysforie (PCD, ook wel seks blues genoemd) ervaarden. Volgens het rapport bleek dat veel vrouwen na een potje sexy time een gevoel van angst, agressie en huilerigheid voelden. Ongeveer 46 procent van de ondervraagde vrouwen zei één of meerdere symptomen tenminste een keer in haar leven gehad te hebben. Maar guess what… 5 procent liet weten dit de afgelopen vier weken al een aantal keer te hebben gehad. Wow!
 
Shocking
Een schokkende en serieuze conclusie, kunnen we wel stellen. Deze symptomen worden blijkbaar door superveel vrouwen ervaren, zonder dat ze zich dit echt beseffen. Zeker tot twee uur na de seks kunnen vrouwen zich nog verdrietig, angstig of agressief voelen. Dit gevoel kan zelfs voortkomen uit een heel goed potje seks! Er wordt nog onderzoek naar gedaan, maar wetenschappers hebben wel vastgesteld dat het waarschijnlijk aan de hormonen ligt. Na een orgasme komt het hormoon ‘prolactine’ vrij, een hormoon dat dopamine tegengaat. Uiteindelijk gaat dit de seksuele opwinding ook tegen.
 
What to do
Maar wat moeten we dan doen om dit te bestrijden? Allereerst, praat erover. Het is een medische aandoening, en niet eentje om te negeren. Daarnaast moeten we gewoon met z’n allen hopen dat er meer onderzoek naar gedaan wordt, zodat er een oplossing voor gevonden kan worden. Seks lijkt het meest fantastische te zijn wat er is, maar het percentage dat uit dit onderzoek naar voren is gekomen, liegt er niet om.
 
Heb jij je weleens sad gevoeld na een potje seks?