Ben jij een stresseter? Het is allemaal de schuld van je ouders!

Psyche & spiritualiteit door Sabine

Die ene belangrijke deadline nadert sneller dan je wilt en je schiet behoorlijk in de stress. Jouw manier om met die stress te dealen, is door te eten wat los en vast zit. Ben jij ook zo’n stresseter? Het is allemaal de schuld van je ouders.  
 
Je moet nog ontzettend veel leren voor dat tentamen van morgen, maar je hebt nog maar zo weinig tijd. Je wilt eigenlijk een powernap doen, maar dat kost je natuurlijk alleen maar tijd. Wat je dan maar doet om jezelf een beetje tegemoet te komen? Je slaat aan het eten. Chips, chocolade, ijs. Ze passeren allemaal de revue. Je bent een echte stresseter. Maar het is niet jouw schuld, uit onderzoek is gebleken dat je ouders de schuldige zijn.   

 
Braaf kind 
Ben jij een hondeneigenaar? Dan herken je vast het volgende scenario: je wilt die kleine fluffy puppy van je leren hoe hij een pootje kan geven. Dat gaat niet zomaar, daarvoor moet je de kleine belonen met een koekje. Herinner je je dat je dat weleens hebt gedaan? Nou, je ouders deden waarschijnlijk hetzelfde bij jou. 
 
Had je geen zin om die vieze appel te eten, dan beloofden je ouders je dat je daarna een snoepje kreeg. Daar had jij wel oren naar en je had die appel zo weggewerkt. En daar ging het fout. Uit onderzoek van Claire Farrow, hoofddocent aan Aston University, is gebleken dat kinderen wiens ouders hen ‘puppy trainde’, als volwassenen gingen stresseten! 


 
Ongezonde beloning 
Voor de studie werden kinderen tussen de 3 en 7 jaar geobserveerd. De onderzoekers kwamen erachter dat kinderen die door hun ouders werden gestraft of beloond met voedsel, later eerder gingen stresseten dan kinderen die op een andere manier werden gedisciplineerd. Volgens Claire komt dit doordat die kinderen eten als een middel zien om met hun emoties om te gaan. Ook hielp het niet mee dat de snacks die je ouders je gaven als beloning, vaak niet gezond waren. Hierdoor grijp je zelf ook naar het ongezonde wanneer je stress ervaart. Lekker dan. 
 
Ben jij een echte stresseter?