Geen vakantie? Toch een kleurtje

Lichaam door Redactie Ze.nl
Zonnebanken lijken als warme broodjes over de toonbank te vliegen in Nederland deze zomer. Nu Nederland niet op het EK voetbal speelt hoeven we geen nieuwe tv. Lekker bruin richting het vakantieadres is nu de hoogste prioriteit. 
 
In België blijft men waarschijnlijk nogal bleekjes dit jaar, want daar is de verkoop van flatscreens wel enorm toegenomen door de populariteit van de voetballende Rode Duivels.
 
Art & Craft, een Belgische elektronicagigant, doet vanuit de verkoopcijfers de aanname dat deze opvallende verkooptrend in Nederland te maken heeft met het missen van het EK voetbal, het slechte weer in Nederland en de onrust op vakantiebestemmingen.
 
Nederland niet naar het EK-voetbal, België wel!
Normaal gesproken lopen verkooptrends van elektronica in Nederland en België in gelijke verhoudingen met elkaar op. Toen Nederland tijdens het vorige EK in tegenstelling tot de Belgen wel meedeed zagen we met name in de verkoop van grote flatscreens een groot verschil ontstaan. Momenteel valt een zeer vergelijkbare Belgische piek rond het EK te meten, maar de verkoopstijging van zonnebanken in Nederland is daarmee nog niet eenvoudig te verklaren. Waarschijnlijk besteden de Nederlanders hun geld zonder EK-deelname liever aan vakantie, of bij gebrek daaraan, aan een kunstzon.
 
 
Het weer bepaalt je aankopen
En die gedachte is ook wel logisch, want als het een warme lente en zomer is rennen we allemaal tegelijk naar de winkel om massaal airco’s, barbecues, ontharingsproducten en fotocamera’s te kopen. Dus andersom is het natte en wisselvallige voorjaarsweer dit jaar een goede reden om een zonnebank te scoren, hoewel deze trend niet eerder bij de elektronicawinkel is gezien. 
 
Geen vakantie? Toch een kleurtje
Ook vieren steeds meer mensen vakantie in eigen land vanwege de onrust op onze zo geliefde vakantiebestemmingen Turkije, Egypte en Griekenland. Daardoor zijn andere bestemmingen in prijs gestegen en rest er voor ons misschien niets anders meer dan een zonnebankje om ons geliefde zomerkleurtje en zomergevoel te krijgen. Dan scheelt het toch weer dat er geen nieuwe TV gekocht hoeft te worden!
 
“Pas op dat je niet gaat verbranden”
Art & Craft wil echter wel waarschuwen dat een zonnebankteint geen bescherming biedt tegen de echte zon. Het gebruik van een zonnebank in de zomerperiode is daarmee niet hetzelfde als voorbruinen op het strand. Als extra waarschuwing wordt bij iedere bestelling van een zonnebank daarom een brochure met enkele richtlijnen tegen huidkanker meegezonden.
 
KWF Kankerbestrijding juicht dit initiatief van harte toe en onderschrijft het toegenomen belang daarvan in de zomer; “De gevaren van een zonnebank verschillen volgens de Gezondheidsraad niet van de gevaren van de echte zon. Op de lange termijn kunnen zich dezelfde problemen voordoen waaronder huidveroudering en huidkanker. Bovendien geldt dat de uv-straling van de natuurlijke zon en van zonneapparatuur bij elkaar opgeteld moeten worden. Meer uv-straling betekent meer risico op huidkanker. Dit is uiteraard zeker het geval als er in de zomer maanden gebruik wordt gemaakt van de zonnebank.”
 
Lekker samen zonnebanken deze zomer
Dus het advies voor deze zomer? Geen nieuwe TV, maar een zonnebank! Daar wordt manlief ook blij van, want die vindt het stiekem ook leuk dat jullie er deze zomer allebei met een perfect kleurtje en perfecte bikinilijn bijlopen. Maar wel met mate, want huidkanker ligt altijd op de loer.