Deze vijf signalen geven aan dat je een drankprobleem hebt

Lichaam door Fadak

‘Ik ga echt nooit meer alcohol drinken’ of ‘Dit is voor de komende tijd echt mijn laatste glaasje wijn’. Deze zinnen komen je vast heel bekend voor als je na een avondje stappen weer eens wakker wordt met een ongelofelijke kater, ouch! 
 
Is het weleens zo erg dat je je schuldig voelt wanneer je weer eens iets te ver bent gegaan wat betreft drank. Je hoort van mensen in je omgeving dat je eens wat rustiger aan moet doen, alleen jij hebt het idee dat ze zich aanstellen. 
 
 
Wij kunnen je vertellen dat ze zich niet aanstellen als ze je vertellen om rustiger aan te doen wat betreft drank. Uit onderzoek blijkt dat de volgende punten erop kunnen wijzen dat jij toch met een drankprobleem zit. 
 
1. Het moment dat je meer drank nodig hebt dan voorheen. Je kan er misschien wel beter tegen, maar dat betekent tegelijkertijd ook dat er sprake is van een toenemende gewenning. 
 
2. Als jij elke keer een schuldgevoel hebt nadat je een Gin & Tonic achterover hebt geslagen, dan is het een idee om er serieus met iemand over te praten. Schaam je er vooral niet voor.
 
3. Vind je het moeilijk om te stoppen nadat je eenmaal bent begonnen met drinken? Of heb je weleens in de ochtend behoefte om een glaasje wijn in te schenken? Dan is dit een teken dat je er afhankelijk van wordt en daarom is het belangrijk contact op te nemen met je huisarts. 


 
4. Blijf je drinken ondanks de symptomen van schadelijke gevolgen dankzij het alcoholgebruik. Ook dit is een aanwijzing dat je drankpatroon een slechte gewoonte is geworden. 
 
5. Heb je al meerdere keren het advies genegeerd dat je je drinkgedrag aan moet passen? Dan moet je zeker niet wachten met het roepen van professionele hulp.  
 
Ben jij schuldig aan één van deze punten?