Om deze reden zou je overdag niet al te gezond moeten eten

Lichaam door Sabine
 
Het is maandag, de vakantie zit er weer op en het is bovendien helemaal niet zulk lekker weer. We slaan daarom massaal aan het lijnen want die vakantiekilootjes moeten er weer af. Wees alleen niet ál te streng voor jezelf. 
 
De wijnkilo’s die je eraan hebt gedronken in Toscane moeten eraf en ook die Belgische chocolaatjes die jij fanatiek naar binnen werkte in Antwerpen moeten weer geloosd worden. We gooien ons leven radicaal om, want we willen zo snel mogelijk resultaat. Maar leef nu niet de hele dag op worteltjes en schijven tomaat. Te gezond eten kan namelijk ook een nadelig effect op je dieet hebben. 

 
Binge-eating 
Je begint je dag met een flink bord havermout, eet een verantwoord bammetje tussen de middag met flinterdun beleg en na je werk eet je een gezonde maaltijdsalade. Jij voelt je dondersgoed over je nieuwe eetpatroon, maar volgens een onderzoekje moet je overdag niet té gezond eten. Het schijnt namelijk helemaal niet goed voor je te zijn om te weinig calorieën te nuttigen. Overdag te gezond eten zorgt er namelijk voor dat je ’s avonds aan het binge-eten slaat. 
 
Voedingsdeskundige Stephanie Clarke vertelde aan Women’s Health waarom het zo belangrijk is om overdag niet té streng voor jezelf te zijn. Niet genoeg eten overdag zorgt er namelijk voor dat je veel kwetsbaarder wordt voor ’s avonds overeten. Wanneer je overdag iets te braaf de schijf van 5 hebt gegeten en je ’s avonds je maag voelt knorren, ben je veel eerder geneigd om die zak chips aan te breken die je nog over had van het weekend.

 
Dat ene koekje 
Wat er dan gebeurt? Je slaat aan het eten en je lichaam heeft pas door dat je vol zit wanneer je veel te veel hebt gegeten. Je harde werken overdag is dus voor niets geweest. Maar volgens Stephanie zit het probleem ook tussen je oren. Je bent overdag namelijk de hele tijd bezig met voedsel dat je níet gaat eten. Aan het eind van de dag sus je jezelf dan met de gedachten dat je de hele dag al braaf aan het eten was, dus dat dat ene koekje dan wel kan. Maar dames, we weten allemaal dat we het vaak niet bij dat éne koekje laten. Wees dus overdag niet al te streng voor jezelf. Eet gezond én gevarieerd en zeg af en toe gewoon ‘ja’ tegen dat heerlijke taartje. 

Sla jij 's avonds weleens aan het binge-eten?