3 budgetvriendelijke manieren om je keuken een make-over te geven!?

Eten door Redactie Ze.nl

Of je nu een keukenprinsesje bent of niet: in je keuken spendeer je veel tijd. Het is dus geen wonder dat je graag wilt dat je keuken aan jouw smaak voldoet. Maar ja, een hele keuken aanschaffen is vrij duur. Gelukkig kun je je keuken ook een budgetvriendelijke make-over geven! 
 
De keuken bepaalt voor een groot deel de stijl van je woning. We vinden het daarom ook fijn om in een mooie en gezellige keuken te koken. Helaas is de aanschaf van een nieuwe keuken een grote investering, waardoor we dit vaak uitstellen. Dat je een keuken ook gewoon een make-over kunt geven, is een gedachte die niet in ons opkomt. Dat terwijl zoiets supermakkelijk is door bijvoorbeeld oude onderdelen van je keuken te vervangen. Op deze manieren kun je je keuken een budgetvriendelijke make-over geven! 

1. Wrap de frontjes van je keuken
Het wrappen van je keuken is een snelle en goedkope manier om je keuken een nieuwe look te geven. Aan de slag gaan met folie is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt bij het opknappen van je keuken, maar het kan je keuken een frisse look geven. Op Pinterest vind je leuke creatieve ideeën die je met deze folie uit kunt voeren. Het is een handige oplossing om een strakke keuken die niet jouw kleur is, een kleur of motief te geven die je wel heel mooi vindt. 
 

 
Of je het wrappen zelf kunt doen is afhankelijk van de afwerking van het keukendeurtje. Wanneer je een vlakfront keukenkastje hebt (dit is een vlak oppervlak zonder naden) kun je het gemakkelijk zelf doen. Bij alle overige soorten zoals een kaderfront of een deurtje met verticale groef is dat niet mogelijk zelf te doen. Het plastic moet hiervoor namelijk verwarmd worden. Als je het toch echt graag wilt, kun je het laten doen bij een keukenzaak of meubelmaker. 
 
2. Vernieuw alleen de buitenzijde
Je kunt ervoor kiezen om je keukendeurtjes- en lades in je keuken te vervangen. Dit kan zorgen voor een totaal nieuwe look. Natuurlijk kan dit erg kostbaar zijn, dus kies hier alleen voor als je nog een aantal jaar in je keuken wilt koken. Soms is de keuken nog in een goede staat, waardoor geheel vervangen overbodig is. Zo kun je bijvoorbeeld enkel de keukendeurtjes vervangen,  je behoudt de basis van de oude keuken waardoor je flink kunt besparen. Je kunt het beste de nieuwe deurtjes kopen in de winkel waar de keuken oorspronkelijk vandaan komt. Dan weet je zeker dat alles qua sluitingen en afmetingen past. Bovendien hoef je dan ook niet alle scharnieren te vervangen. Het enige wat je hoeft te doen is de nieuwe deurtjes in het kliksysteem te bevestigen.
 
3. Voorzie je keuken van een likje verf 
Koop een roller en een pot verf. Als het niet mogelijk is zelf je keuken te wrappen of je vindt nieuwe deurtjes te duur, dan kan je altijd nog zelf aan de slag gaan met een roller en een pot verf in de kleur die je wilt. Dit gaat het beste als je een houten keuken hebt, dan hoef je alleen te schuren en kan je gaan verven. Eerst de grondverf, dan de verf met de gewenste kleur en vervolgens een beschermende lak tegen vocht en stoten. Vooral een oude eiken keuken herken je niet meer terug. Heb je keukenkastjes met een kunststof toplaag, meestal gemaakt van fineer, dan moet je deze eerst voorbewerken met een primer, ander zal de verf niet hechten. 
 
Kortom; je kunt je keuken een geheel nieuwe look geven met een van deze drie budgetvriendelijke manieren. Het is aan jou om te bepalen wat je wilt: snel en goedkoop, makkelijk maar iets duurder of goedkoop maar arbeidsintensiever voor jezelf.

Wat voor make-over zou jij je keuken graag willen geven?