Ze's sekswoordenboek: Spanken

Intiem door Anjali

In Ze's sekswoordenboek hebben we het vaak over fetisjen zoals BDSM. In dit artikel behandelen we een onderdeel van BDSM: spanken.

Wat is spanken?

De term komt oorspronkelijk uit de Engelse taal, is vermoedelijk ontstaan in 1727 en betekent in de letterlijke vertaling 'billenkoek', een lijfstraf waarbij iemand klappen met open hand op de billen krijgt. Spanking is dan ook het slaan op de billen als erotische activiteit. Hierbij worden de pijnprikkels gestimuleerd in meer of mindere mate pijn. Om de pijn minder te voelen reageren de hersenen hier op een aparte manier op: ze maken namelijk endorfine aan, lichaamseigen stoffen die op dezelfde receptoren zitten als morfine, om te zorgen dat er een plezierig gevoel word afgegeven met elke tik. Op deze manier versterkt het de seksuele opwinding. De billen staan bij deze handeling centraal, wat ervoor zorgt dat er in dat hele gebied, inclusief geslachtsdelen, meer bloed doorstroomt. Dit zorgt voor een enorme opwinding en is daarom perfect om je seksleven mee te verbeteren.

Materialen

Voor spanken kan je verschillende materialen gebruiken, zoals de platte hand, een zweepje, speciale paddles of andere speciale voorwerpen. De pkatte hand spreekt voor zich, maar het zweepje kan in allerlei verschillende vormen, kleuren en maten komen. Zo zijn deze vaak van leer, maar kunnen ze ook van latex of stof gemaakt worden. Paddles zijn ook erg divers: ook deze hebben verschillende maten. Probeer als je net begint nog geen grote paddles uit, maar experimenteer met kleinere stukken.

Impact play

Een andere betekenis spanken is 'impact play', waar verschillende theorieën en workshops voor gegeven worden. Impact play focust zich op de natuurkundige kant van spanken: dit houd in dat er rekening wordt gehouden met snelheid, gewicht en kracht. Je denkt na over hoe snel je slaat, welke middelen je gebruikt en waar je de huid raakt. De energie van de klap golft weg, wat betekent dat je op het vetweefsel en de spieren slaat voor een plezierend effect. Hiervoor zijn de billen goed, maar ook dijbenen, bovenbenen en de buik. Op gevoeligere plekken is het verstandig om zachter te slaan en met kleinere materialen.

BDSM 

Spanking is een goede handeling om mee te beginnen als jij of je partner (of jullie allebei) nieuwsgiering zijn naar BDSM. Het verschil tussen deze termen is dat spanking gericht is op een vriendelijke en toegankelijkere tik op de billen (of andere zachte oppervlakten op het lichaam), waar BDSM een paar stappen verder gaat.