Wat is ‘dry begging’ en hoe herken je het?

Relaties door Brit

Nee, het is geen nieuw sexstandje of iets wat je doet op een camping zonder wc-papier. Het is iets wat we vast allemaal wel een keer gedaan hebben, maar als je een serial dry-begger in je rela hebt, heb je drama voor de boeg. Lees vooral door als je jezelf hierin herkent of je je ex voelt opkomen.

Wat is dry begging?

Kort gezegd is het bedelen zonder het lef te hebben om iets écht te vragen. Het kan onzeker en onschuldig zijn, maar ook subtiel en passief-agressief, en dat moet natuurlijk niet. Je gebruikt dus niet woorden zoals ‘alsjeblieft’ of zet een vraagteken achter je zin. Het is een casual opmerking zodat je niet direct een vraag stelt, maar anderen wel aanzet om iets voor je te doen.

Bijvoorbeeld: “Ach, mijn rug doet zo veel pijn, ik sta al 10 uur op mijn voeten en ik heb echt hoofdpijn. Maargoed, ik moet mijn deel nog schoonmaken... komt wel goed hoor.” Zie je hoe er medelijden wordt gecreëerd en er eigenlijk wordt gevraagd of je kan helpen? Eigenlijk wordt er verwacht dat je reageert met: “Geen probleem hoor, ik help je wel. Ga jij maar even lekker op de bank zitten en tot rust komen.” En dán is het naar het zin.

Soorten dry begging

Er zijn verschillende vlakken waarop dry begging vaak voorkomt. Emotionele dry begging bijvoorbeeld is erg populair: “Ik zie zo veel leuke koppels in goede relaties, ik weet echt niet wat ik fout doe.” Vertaling: “Vertel me dat het niet aan mij ligt, dat er niks mis met me is, en dat ik superleuk ben.”

Materiële dry begging zie je ook vaak voorbij komen: “Kijk dan wat mijn beste vriendin van haar vriendje heeft gekregen! Wat een mooie bos bloemen, hè? Daar is ze vast supergelukkig door... ik weet dat ik dat ook zou zijn.” Vertaling: “Koop me alsjeblieft ook een bos bloemen zodat ik het gevoel heb dat ik belangrijk voor je ben en dat je je best voor me wilt doen.”

Lees ook: Wat als je kind een relatie met een narcist heeft?

Rode vlag?

Geen zorgen hoor, iedereen doet dit wel eens, en dat betekent echt niet dat je meteen een slecht persoon bent. Het komt namelijk vaak doordat je de vraag eigenlijk wilt vermijden, maar toch hoopt op het juiste antwoord. Je bent dan bang voor afwijzing en voelt je onzeker. Maar let wel op: als jij het regelmatig doet of het herkent in iemand anders, kan het een patroon worden. En dat kan leiden tot frustratie, onzekerheid, misverstanden en zelfs het schenden van vertrouwen. Dan is het tijd voor betere communicatie: minder vage hints, meer eerlijkheid.

Kortom: met dry begging vraag je om liefde, aandacht of een gunst, terwijl je nooit écht iets gevraagd hebt, zodat je niet afgewezen wordt. Lekker frustrerend voor iedereen. Dus wees gewoon eerlijk en transparant, want dat laat juist emotionele intelligentie zien. En dan mag je jezelf echt wel een klopje op je schouder geven.