Wat als je kind een relatie met een narcist heeft?

Wanneer je eigen kind een relatie met een narcist heeft, zie je vaak dat deze langzaam maar zeker meer en meer van je verwijderd raakt. Wat kun je als ouder in zo’n machteloze positie doen of wat moet je juist laten?
Een relatie met een narcist
Als je kind in een relatie zit met iemand die jij herkent als een narcist en je merkt dat ze zich steeds meer van jou (en eventueel anderen) begint af te zonderen, is dat ontzettend moeiijk en pijnlijk als ouder. Narcistische partners kunnen manipulatief, controlerend en isolerend zijn, vaak zonder dat je kind zich daar bewust van is. Dit zorgt vaak voor een enorm gevoel van machteloosheid als ouder. Het is juist in dit soort situaties, hoe moeilijk ook- heel erg belangrijk om je kind te laten voelen/weten dat je er altijd voor haar/hem bent, zonder te oordelen. Als je de partner in kwestie namelijk beschuldigt of een narcist noemt, loop je het risico dat je eigen kind je afwijst ter verdediging van die partner.
Open en warm contact
Probeer daarom juist het contact, hoe beperkt ook, open en warm te houden. Geef geen kritiek op de partner, maar laat weten dat je kind altijd bij je terecht kan.
Richt je in gesprekken liever op hoe je kind zich voelt in de relatie: “Je klinkt vaak gespannen, hoe gaat het echt met je? in plaats van “ Hij/zij is slecht voor je”.
Stel vragen die je kind helpen reflecteren, zoals:
“Voel je jezelf in deze relatie?”
“Mag je nog steeds alles doen wat je eerder deed?”
“Wat zegt jouw gevoel over hoe je nu leeft?”
Ondersteun het zelfvertrouwen
Ondersteun daarnaast het zelfvertrouwen van je kind. Narcistische partners ondermijnen vaak het zelfvertrouwen van hun slachtoffer. Probeer herinneringen op te halen aan wie je kind was vóór de relatie, hun kracht, dromen en karakter. En geef daarnaast bevestiging dat je nog weet hoe sterk en zelfstandig je kind altijd was. Blijf hoe moeilijk ook, kalm en evenwichtig, zodat je kind je kan blijven zien als een veilige haven. Precies wat hij/zij bij de narcistische partner in kwestie mist.
Trauma-bonding
Lees jezelf daarnaast in over narcisme en trauma-bonding. Ontwikkel bij jezelf begrip en kennis over hoe narcistische dynamieken werken, want dit helpt je om het gedrag van je kind beter te begrijpen, zoals bijvoorbeeld waarom hij/zij niet “gewoon weggaat”. Je kunt ook voor je kind of juist voor jezelf contact met me opnemen als je merkt dat je handvatten nodig hebt of je geen raad meer weet, ik kan je hierbij helpen.
Blijf in gesprek
Het is dus belangrijk om in gesprek te blijven met je kind, maar het is ook belangrijk om te weten op welke manier, welke houding je kunt aannemen. Begin met verbinding, niet met zorgen, zoals bijvoorbeeld: “Ik wilde even iets met je delen, gewoon omdat ik van je houd. Het is me opgevallen dat we elkaar de laatste tijd wat minder spreken en ik mis dat. Hoe gaat het écht met je?” Laat daarnaast ruimte voor gevoelens, zeg bijvoorbeeld: “Ik merk dat ik me soms zorgen maak. Niet omdat ik denk dat jij iets verkeerd doet, maar omdat ik zie dat je minder jezelf lijkt dan vroeger. Voel jij dat zelf ook? Blijf gefocust op het gevoel van je kind en niet op diens partner. Stel daarnaast open vragen die aan het denken zetten:
“Voel je dat je genoeg jezelf kunt zijn in deze relatie?”
“Is er iets wat je mist in je leven wat je vroeger wel had?” En geef daarnaast steun en zelfvertrouwen door uitspraken als: “Ik weet hoe krachtig en liefdevol jij bent. Jij verdient een relatie waarin je je veilig, vrij en gewaardeerd voelt. En mocht je ooit ergens over willen praten, echt wat dan ook, dan ben ik er. Blijf daarnaast ook zacht, zelfs je kind in een verdedigingsmechanisme schiet of boos wordt. Als je kind zegt: “Je begrijp het niet” of “Je overdrijft”, antwoord dan bijvoorbeeld met: “Dat kan heel goed het geval zijn. En ik wil ook niet doen alsof ik alles begrijp. Ik wilde alleen zeggen dat ik me zorgen maak, omdat ik van je hou. Jij kent je situatie het beste, maar weet dat mijn deur altijd open staat.
Het is een moeilijk traject, maar weet dat er nog veel meer mogelijkheden zijn die we in een persoonlijk consult kunnen bespreken.
Dit artikel is geschreven door Charlotte van der Hoeven Coaching & Training.
Iedere derde maandag om de maand verschijnt zij hier met een artikel op Ze.nl.
Charlotte van der Hoeven is professioneel coach en therapeut en heeft zich gespecialiseerd in narcistisch misbruik. Meer informatie hierover kun je vinden op haar website www.narcismevrij.nl of op de Facebookpagina van Narcismevrij.nl.