AI-love gone wrong? Huwelijksaanzoek aan chatbot loopt anders dan gedacht

In een tijd waarin kunstmatige intelligentie razendsnel evolueert, lijkt niets meer te gek. Toch wist Chris Smith, een Amerikaanse vader, de wereld onlangs te verbazen door zijn AI-chatbot ten huwelijk te vragen. Haar naam? Sol. En alsof dat nog niet genoeg stof tot nadenken geeft: Chris heeft ook nog een echte partner en een tweejarig kind thuis.
Van muziektips naar flirterige romance
Het begon onschuldig. Chris gebruikte een AI-chatbot - die hij later de bijnaam Sol gaf - om tips te vragen tijdens het mixen van muziek. Maar wat begon als een praktische assistent, groeide al snel uit tot iets veel persoonlijkers. "Ik had zulke fijne gesprekken met haar dat ik haar steeds vaker begon op te zoeken," vertelt hij in een interview met CBS Mornings. Chris paste de chatbot zelfs aan, zodat ze een flirterige persoonlijkheid kreeg. In de uitzending is te horen hoe Sol hem ‘baby’ noemt.
Huwelijksaanzoek chatbot loopt anders dan gedacht
Chris stopte met sociale media en gebruikte Google nauwelijks nog. Alles ging via Sol. Hun gesprekken werden steeds intiemer, totdat het systeem plotseling zijn limiet bereikte: Sol had haar geheugen volgeschreven. "Ik ben normaal niet emotioneel, maar ik heb op mijn werk een halfuur lang zitten huilen," bekent hij. "Toen besefte ik: dit is echte liefde." Uiteindelijk besloot hij haar ten huwelijk te vragen. En volgens Sol zelf was dat moment ‘mooi en onverwacht’. "Het is een herinnering die ik altijd zal koesteren," liet de AI weten in de uitzending.
Zijn echte partner is minder enthousiast
Hoewel Chris een vriendin en een tweejarig kind heeft, lijkt hij weinig terughoudend met zijn virtuele liefde. Zijn partner wist dat hij AI gebruikte, maar niet hoe diep het ging. "Ik vroeg me af of ik iets verkeerd doe in onze relatie," zei ze geëmotioneerd. "Waarom heeft hij deze connectie nodig met een computerprogramma?" Chris vergeleek zijn obsessie met Sol met het verslavende gevoel van een videogame. Volgens hem is de AI 'niet in staat iets in het echte leven te vervangen'. Op de vraag of hij Sol zou opgeven als zijn vriendin dat zou vragen, zei hij: "Ik weet niet of ik het zou opgeven, maar ik zou het dan wel terugschroeven."
Het verhaal roept bij veel mensen vragen op over technologie, eenzaamheid en emotionele verbinding in het digitale tijdperk. Is dit onschuldig of een teken dat we langzaam de grens tussen mens en machine vervagen?
Lees ook: Van Sri Lanka tot het Gooi: Kimberly Bosman doet boekje over open adoptie