Een huwelijksaanzoek afwijzen: maar hoe?

Relaties door Redactie Ze.nl
Wat doe je als je vriend opeens op z?n knieën gaat, terwijl jij eigenlijk nog helemaal niet weet of je wel wil trouwen? Dan moet je ?m dus gaan afwijzen? Auch, pijnlijk! The Perfect Wedding geeft tips voor zo'n situatie...

Voorkomen is beter dan genezen
In elke serieuze relatie komt het onderwerp ?trouwen? op een gegeven moment ter sprake. Als jij niet - of in ieder geval, voorlopig nog niet - wilt, wees dan duidelijk naar je vriend toe. Zorg dat de verwachtingen wat betreft trouwen zo veel mogelijk overeen komen, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan - in de vorm van een kerel met een verlovingsring.
 
Voel je een huwelijksaanzoek aankomen? Laat een paar niet al te subtiele hints vallen als ?ik ben zo blij met hoe het gaat tussen ons, ik hoef voorlopig echt niet te trouwen?, of iets dergelijks. Wees creatief en niet te subtiel, want anders wordt de hint waarschijnlijk niet opgepikt (het blijven mannen, hè)...
 

Waarom wil je het aanzoek afwijzen?
Er kunnen een paar redenen zijn waarom je niet wilt trouwen. Deze zijn van belang voor de manier waarop je het huwelijksaanzoek afwijst! Er zit een verschil tussen ?nee? en ?nee, niet nu?. Daarom moet je eerst voor jezelf duidelijk hebben waaróm je twijfelt of niet wilt. Een aantal redenen kunnen zijn:

Je ziet er het nut niet van in
In jouw ogen is trouwen gewoon een duur feestje en verandert het niets wezenlijks aan jullie relatie. Als je hierover altijd duidelijk bent geweest en hij vraagt je toch ten huwelijk, dan kun je hem gewoon eerlijk zeggen dat je standpunt niet veranderd is. 
 
Je ziet jezelf wel trouwen, maar niet met hem
Je wilt wel ooit trouwen, maar gek genoeg voel je de behoefte niet bij je huidige vriend. Waarschijnlijk weet je zelf ook wel wat we nu gaan zeggen, maar wil je het niet aan jezelf toegeven: misschien passen jullie gewoon niet zo goed bij elkaar en is hij niet ?de ware? voor jou? 

Het is niet het goede moment
Je wilt heus wel met hem trouwen, maar nu nog niet. Het is te snel, je zit niet lekker in je vel, je vindt jezelf nog te jong, je wilt eerst nog een wereldreis maken en ga zo maar door. Je kunt gewoon zeggen dat je wel met hem wilt trouwen, alleen niet nu. Een verloving duurt zolang als jullie dat willen. 

Je twijfelt
Het is niet zo dat je per se niet wilt trouwen, je weet gewoon niet zeker of je het wél wilt. Is dit het nou? Ben ik er klaar voor? We hebben goed nieuws voor je: in het artikel Klaar om te trouwen? heeft The Perfect Wedding een lijst van vragen opgesteld. Antwoord je het merendeel met ja? Dan zit het waarschijnlijk wel goed met jullie relatie. 
 

 
Wat voor gevolgen heeft het afwijzen van een huwelijksaanzoek?
Hoe je het ook wendt of keert, het antwoord op een huwelijksaanzoek heeft gevolgen voor de toekomst van jullie relatie. Het kan een stap voorwaarts zijn, óf juist een stap terug. Het afwijzen van een huwelijksaanzoek leidt vaak tot het herbepalen van waar jullie staan. Willen jullie voor elkaar blijven gaan? Het is dan erg belangrijk dat je duidelijk bent over de reden waarom je (nog) niet wilt en dat jullie het uitpraten. 
 
Het huwelijksaanzoek afwijzen
Dit gaat hoe dan ook niet makkelijk worden, maar met de volgende tips wordt het misschien iets draaglijker voor hem:

Wees eerlijk
Het is jammer dat de waarheid pijn kan doen. Als je het aanzoek eerst accepteert en vervolgens iets zegt in de trant van 'toch maar liever niet', dan maak je daar zeker geen vrienden mee.

Wees duidelijk
Je kunt maar beter niet om de pot heen draaien, want daarmee loop je de kans dat hij je antwoord anders opvat dan je het bedoelt. Als je zegt dat je 'nu nog niet wilt trouwen', dan impliceer je daarmee dat je het ooit wel wilt en zo zal hij dat ook interpreteren. Wil je dit dus niet? Zeg hem dan dat je het gewoon niet ziet zitten en leg uit waarom. Let wel op: duidelijk is iets anders dan bot?
 

Aanvaard de consequenties
Is trouwen voor hem heel belangrijk en wil hij uit elkaar als je niet met hem wilt trouwen? Laat je niet chanteren en houd vast aan je principes. Is hij helemaal gek op jou, maar zie jij jezelf niet oud worden met hem? Dan zorgt het huwelijksaanzoek ervoor dat je nu eerlijk tegen hem moet zijn. Als dat betekent dat er beter een einde kan komen aan jullie relatie, dan is dat niet anders. Wat het aanzoek ook voor gevolgen heeft, je zult ze moeten aanvaarden.

Luister naar je gevoel
Voelt het accepteren van een aanzoek niet goed, maar kun je eigenlijk geen rationele reden noemen waarom je het niet zou moeten doen? Stop je gevoel zeker niet weg! In de liefde is het gevoel heel belangrijk, dus als het niet goed voelt, kun je het beter (nog) niet doen.ThePerfectWedding.nl verzorgt dagelijks de leukste items voor aanstaande bruiden!

Af en toe pikken wij hier een graantje van mee.

Lees alles over hoe jij ?hip? kunt trouwen en verzamel de tips die ervoor zorgen dat jouw dag onvergetelijk wordt!