Body shaming door je partner: zo ga je ermee om

Relaties door Maya Luz

Stel, je bent in het afgelopen jaar een paar kilo aangekomen. Jij hebt hier zelf niet echt per se een probleem mee, maar je partner wel. Ze maken hier opmerkingen over die jou toch wel onzeker maken. Herken jij dit? Zo ga je om met body shaming door je partner.

Lees ook: 12 signalen dat je niet meer zo verliefd bent op je partner

Sta stil bij waarom het pijn doet

Body shaming is nooit leuk en dit gedrag is absoluut niet oké. Het is dus belangrijk om hier iets van te zeggen tegen je partner, maar voordat je dit doet is het goed om eerst je gevoelens te kunnen verwoorden. Waarom doen hun opmerkingen jou pijn? Maken ze je onzeker over je lichaam, of voelt het hierdoor alsof de ander niet van je houdt als je lichaam verandert? Al deze gevoelens zijn erg valide en het is erg goed om je hiervan bewust te zijn. Een gesprek aangaan over je gevoelens is moeilijk, maar door te weten wat je precies voelt kun je het al een stuk makkelijker uitleggen.

Ga het gesprek aan met je partner

De volgende stap is naar je partner toegaan en aangeven dat hun opmerkingen pijn doen. Geef ten eerste aan waarom het pijn doet, geef eventueel waar nodig voorbeelden van opmerkingen die zijn gemaakt. Hierdoor heeft je partner er een beter beeld bij en kunnen ze zich beter inleven in jouw gevoel. Het kan namelijk zo zijn dat de opmerkingen onbewust werden gemaakt. Dit praat het niet goed, maar soms kan dit zo zijn en dan kan wat extra uitleg nodig zijn.

Wees tijdens het gesprek duidelijk en spreek vanuit jezelf. Ga dus niet met een vingertje wijzen maar spreek vanuit je gevoel. Nu kan je partner twee dingen doen: ze kunnen er goed op reageren maar ze kunnen er ook slecht op reageren. Wanneer ze er goed op reageren is het een kwestie van aankijken of het gedrag daadwerkelijk verandert. Gebeurt dit niet, dan is opnieuw in gesprek gaan nodig. Doe dit niet te vaak. Als je partner niet van gedrag wil veranderen, is dit een probleem dat bij hen ligt en niet bij jou. Reageren ze slecht, dan is er bijvoorbeeld de kans dat ze zichzelf gaan verdedigen of aangeven dat ze jou als het probleem zien. Jij bent bijvoorbeeld aangekomen en dat vinden zij vervelend. Dit kan valide zijn, ze kunnen zich bijvoorbeeld zorgen maken om je gezondheid. Maar de manier waarop ze hiermee omgaan is alsnog niet oké. Wees extra duidelijk over het feit dat de opmerkingen pijn doen en maak afspraken over hoe jullie hier vanaf nu mee omgaan. Vergeet niet dat je het recht hebt om weg te lopen van de relatie als jullie er niet uitkomen. Je partner hoort van je te houden, hoe je er ook uitziet. Zorgen over je gezondheid mogen er zijn, maar je body shamen is niet de manier om dat te uiten.