Feit of fabel: mediteren helpt bij je seksleven

Psyche & spiritualiteit door Anjali

Er zijn veel manieren waarmee je je seksleven naar een hoger niveau kunt tillen. Mediteren kan ook wonderen doen in de slaapkamer. Maar hoe werkt dat?

Onderzoek

Ziiten je partner en jij in een sleur en verloopt het niet zo goed in de slaapkamer? En ben je ten einde raad? Het kan een goede optie zijn om zelf aan de slag te gaan: meditatie werkt wonderen voor je eigen welzijn, maar helpt ook bij de vriendschappen en je relatie die je hebt. Lori Brotto, Canadese psychologe waarvan haar onderzoek verscheen in de Journal of Sex & Marital Therapy, merkte op dat vrouwen die mediteren een beter seksleven hebben dan vrouwen die hier niet mee bezig zijn. Misschien is het een optie om dat yogamatje maar weer eens uit te rollen?

Mediteren en mindfulness

Verschillende psychologen zijn het met het onderzoek eens. Zij vertellen dat onderzoeken in de seksuologie bewijzen dat mindfulness en meditatie positieve effecten heeft op onze seksualiteit, vooral bij vrouwen. Bij mindfulness oefenen we met het accepteren van jezelf, bewustwording van het leven en aandacht schenken aan het hier en nu. Deze bewustwording helpt daarbij in verschillende aspecten van het leven, en zo ook de relaties die je onderhoudt. Het heeft daarom een positieve invloed op de seksualiteit en relatiebeleveing van vrouwen.

Vaak afgeleid

We maken vaak de 'fout' teveel bezig te zijn met dingen die buiten onze macht liggen. We raken vaak en snel afgeleid door andere dingen die in ons hoofd rondspoken, waardoor we eerder moeite hebben met het leven in het hier en nu. Hierdoor kun je je niet goed concentreren of weten we de emoties die we voelen minder goed een plekje te geven. Meditatie en mindfulness helpen je hieraan te werken, zodat je op jezelf kunt reflecteren end e dingen om je heen meer gaat waarderen. Verschillende studies tonen aan dat vrouwen die mediteren meer fysiek opgewonden raken en betere orgasmes kunnen bereiken dan vrouwen die niet mediteren. Ook kan meditatie belangrijk zijn voor mensen met seksuele problemen, zoals erectiestoornissen of vrouwelijke opwindingsproblemen. En niet alleen dat, maar je kunt er ook veel zelfverzekerder door worden, waardoor je je automatisch aantrekkelijker opstelt. Daarbij weet je beter je grenzen aan te geven en kun je je negatieve emoties aan de kant zetten. Mindfulness en meditatie zijn bedoeld om meer bewustwording te creëeren, waardoor je jezelf meer zult accepteren, je meer bewust wordt van het leven en je meer aandacht kunt schenken aan het hier en nu.