Heb jij last van het middelste kind syndroom?

Psyche & spiritualiteit door Linde

Heb je soms het gevoel dat je ouders jou minder aandacht gaven dan je oudere en jongere broers of zussen? Werd je voor je gevoel anders behandeld dan je broers en/of zussen? Misschien heb je dan last van het middelste kind syndroom.

Lees ook: Dit is wat jouw plek in het gezin zegt over je date-leven

Wat is het middelste kind syndroom

Misschien klinkt het middelste kind syndroom voor jou als kletspraat. Toch herkennen veel mensen zichzelf in hierin. Het is bedacht om te benadrukken hoe een familie in elkaar zit en de positie van het middelste kind hier in.

Is het een bewezen ‘syndroom’?

Hoewel voor sommige kinderen het middelste kind syndroom een realiteit is, is het geen psychische aandoening. Er wordt al jaren onderzoek gedaan, maar er is geen feitelijke steun voor het ‘syndroom’. Ook blijkt uit onderzoek dat de volgorde waarin kinderen geboren worden geen invloed heeft op hun positie in het gezin. Hoezo identificeren veel kinderen zich toch met het middelste kind syndroom?

Hoe ontstaat het gevoel?

Middelste kinderen worden soms een beetje over het hoofdgezien. Tussen het oudste en jongste kind in strijd het kind voor aandacht van de ouders. Deze kinderen krijgen soms minder erkenning of steun van hun ouders. Als ze dan zien hoe hun broers en zussen moeiteloos de aandacht krijgen, waar zij voor hun gevoel zo voor moeten vechten, heeft dit effect op hen naarmate ze ouder worden. Uit onderzoek blijkt dat in een opvoeding waarbij het kind niet voelt volledig geliefd te zijn, terwijl de broers en/of zussen deze liefde wel krijgen, dit gevolgen heeft.

Gevolgen 

Er zijn een aantal karakteristieke eigenschappen die we herkennen bij mensen die zich met het syndroom identificeren. Ze zijn vaak harde werkers. Ze doen extra hun best om iets goed te doen. Ook hebben ze vaak een groot empathisch vermogen en een minder uitgesproken persoonlijkheid dan hun broers en/of zussen. Omdat deze kinderen voelen dat ze moeten concurreren voor de aandacht van hun ouders, groeien ze competitief op. Hierdoor hebben sommige kinderen die het syndroom ervaren ook veel jaloerse gevoelens. Ze hebben goede communicatievaardigheden en zijn vaak sociaal. Deze mensen tonen ook meer risicovol gedrag. Dit komt door de vrijheid die ze hebben gekregen in de opvoeding, aangezien de ouders meer bezig waren met de andere kinderen.

Hoe weet je dat je er last van hebt?

Wanneer jij een kind bent dat zich verwaarloost voelt of niet gezien, heb je misschien wel het middelste kind syndroom. Omdat het geen diagnose heeft, is het echt een ‘syndroom’ waarvan alleen jij voelt dat je er last van hebt.

Bron: Oudersvannu.nl verkenjegeest.com Beeld: istockphoto.com