Preventieve haarverzorging is trending: dit moet je erover weten

Haar door Maya Luz

We zijn allemaal wel bekend met preventieve skincare. We gebruiken SPF om te voorkomen dat onze huid beschadigt door de zon en we gebruiken anti-aging producten om rimpels te voorkomen. Maar wist je dat er ook preventieve haarverzorging bestaat? Dit is wat je erover moet weten.

Lees ook: IJs op je gezicht: dit zijn de voordelen

Waar hebben we preventieve haarverzorging voor nodig?

In tegenstelling tot onze huid, is ons haar constant aan het groeien. Voor je haar zorgen is dus misschien meer iets dat je doet voor het hier en nu, en niet voor de toekomst toch? Nou, niet helemaal. Ons haar kan naarmate we ouder worden dunner worden. Dit zien we vooral terug bij mannen, die vaak last hebben van een gereduceerde haarlijn op latere leeftijd. Wij vrouwen kunnen ook last krijgen van dunner wordend haar. Maar is dit iets dat je kan voorkomen? Ja, dat kan! De gezondheid van ons haar is grotendeels afhankelijk van de gezondheid van onze hoofdhuid. Ons haar groeit tenslotte uit onze hoofdhuid. Je kan je haar hier net zien als een plant: als de grond slecht is, zal de plant niet goed kunnen groeien.

Je hoofdhuid kan door de producten die je gebruikt en door schade van buitenaf beschadigen. Deze schade kan uiteindelijk leiden tot verminderde haargroei en dus dunner haar.

Hoe gebruik je preventieve haarverzorging?

Om aan preventieve haarverzorging te kunnen doen, kun je je hoofdhuid in veel opzichten hetzelfde zien als je gezicht. Voor deze huid is het belangrijk dat deze goed gehydrateerd is en ook af en toe geëxfolieerd wordt. Hiervoor raden we aan om een exfoliërend haarserum te gebruiken of te kiezen voor een hoofdhuid scrub. Deze tweede optie raden we af voor mensen met een gevoelige huid of beschadigd haar. Om je hoofdhuid te hydrateren kun je ook kiezen voor een serum. We raden aan om te kiezen voor een product dat vitamine C bevat en bij voorkeur ook zink. Deze ingrediënten helpen namelijk ook met het beschermen van je hoofdhuid tegen schade van buitenaf. Dit is waar het preventieve onderdeel van de skincare toetreedt. Een gezonde hoofdhuid betekent gezond haar, dus pak vooral voortaan je hoofdhuid mee in je haarverzorgingsroutine. Dit is iets waar je ook later in het leven nog profijt van zal hebben. En je hoeft hier niet altijd dure producten voor aan te schaffen, je kunt ook zelf een effectief haarserum maken. Bijvoorbeeld met gember.

@happipham