4x bloemen die je fysiek en mentaal goed laten voelen

Psyche & spiritualiteit door Anjali

Wie wordt er nu niet blij van een bos bloemen? Maar wist je dat ze ook lichamelijk en geestelijk geneeskrachtig kunnen werken?

Bloemen met een positief effect

Sommige bloemen hebben een positieve werking op het lichaam en de geest. Zo kun je van de ene bloem beter tot rust komen, terwijl de andere je juist weer energie geeft. Ook kunnen ze geneeskrachtig werken, mits je ze op de goede manier gebruikt. Welke bloemen een positieve invloed hebben kun je hier lezen.

1. Rozen

Rozen helpen de hart-energie te activeren. Het brengt positieve veranderingen met zich mee om je directe omgeving en relaties te versterken. Ook geef je met een bos rozen de gevoelens van liefde, geluk en vreugde door. Daarnaast werkt de geur rustgevend voor de hersenen.

2. Goudsbloem

De goudsbloem heeft een antibacteriële en schimmelwerende werking, stimuleert de bloedsomloop en versnelt het herstelrpoces bij ziekten. Een bosje van deze bloemen word dan ook vak gegeven om iemand beterschap mee te wensen. Ook word je van de felgele en oranje kleur energieker, vrolijker en gefocuster, wat naast de lichamelijke positieve effecten ook mentale voordelen meebrengt. En ze zijn ook nog eens eetbaar!

3. Lavendel

De prachtige paarse bloem met sterke geur zorgt ervoor dat je tot rust komt. Ook zijn er onderzoeken gedaan die laten weten dat lavendelgeur de aanmaak van gelukshormoon serotonine stimuleert in het lichaam. Dit hormoon is belangrijk voor het reguleren van de emoties en heeft invloed op je stemming en slaap. Naast een bos van deze bloemen wordt lavendel ook in zakjes gedaan voor de geur. Ook oliën en sprays worden gemaakt en je kunt er zelfs thee van drinken.

4. Chrysanten

Een boeket chrysanten staat gelijk aan gegarandeerd blijdschap: de vele verschillende kleuren kun je het hele jaar door vinden. In de zomer en lente vooral in felle kleuren, in de herfst meer in warme en bruin tinten, en in de winter in het wit. Voor elk seizoen een toepasselijke kleur dus! In Europa wordt de bloem vaak nog als begrafenisbloem gebruikt, maar bewezen is dat deze bloemen je stemming verbeteren en stress verminderen. Ook werkt de geur bij het tegengaan van angststoornissen en wordt dit aroma dan ook steeds vaker gebruikt in thee of olie. Omdat ze zo lang bloeien staan ze ook voor optimisme. Er is zelfs een nationale feestdag voor de chrysanten! In China staat de bloem al een hele tijd symbool voor de Keizerlijke familie. Er wordt dan ook jaarlijks een chrysantenshow gehouden, wat ze dan ook het festival van het geluk noemen.