We eten te veel zout: zo verminder je je zoutinname

Sport & gezondheid door Maya Luz

We eten te veel zout! Volgens het RIVM consumeert 85 procent van de Nederlanders meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zout. We kunnen wel een beetje minderen dus. Zo doe je dat!

Lees ook: Van deze dingen krijg je een opgeblazen gevoel en zo kom je er vanaf

Achterhalen hoeveel zout we eten

Als je wil minderen, moet je eerst weten hoeveel zout je eigenlijk binnenkrijgt. Dit kun je achterhalen door eens bij te houden wat je op een dag eet en hoeveel zout dit bevat. Een mens hoort dagelijks niet meer dan 6 gram zout binnen te krijgen. Ga je hier overheen? Dan is het tijd om te minderen. Kijk ook vooral naar wat je dan eet en waar het meeste zout in zit, zo kun je gericht minderen.

Verminder de hoeveelheid die je binnenkrijgt niet te snel

Je eetgewoontes veranderen is lastig. Dit kun je dus het beste rustig doen. Als je van de een op de andere dag je zoutinname extreem vermindert, zal je dit nooit volhouden. Begin dus klein en bouw langzaam af. Zo maak je het proces voor jezelf een stuk minder lastig en lijkt het veel haalbaarder.

Creëer een sodium budget

Soms heb je gewoon behoefte aan een zoute snack. En daar moet ook gewoon ruimte voor zijn. Stel voor jezelf een maximum op van hoeveel zout je mag eten om je dagelijkse behoefte om. Hiermee bedoelen we dus eten dat niet valt onder een van de drie belangrijke maaltijden. Kijk dus naar hoeveel zout je binnenkrijgt tijdens de maaltijden en kijk daarna naar hoeveel zout je dan nog binnen zou mogen krijgen van snacks. Op die manier kan zoutinname minderen gewoon leuk blijven.

Bestel sauzen apart

We weten dat dit niet altijd leuk is om te doen, maar als je uit eten gaat kan je heel gemakkelijk over je zoutinname heengaan. Een manier om dit in te perken is door aan de bediening te vragen of de keuken de saus apart kan houden voor je. Sauzen zitten namelijk vaak vol met zout. Door de saus apart te bestellen, heb je zelf de controle over hoeveel je binnenkrijgt.

Lees verpakkingen

Dit is misschien het meest vervelende onderdeel van dit proces. Toch is het heel handig om te weten wat er in de producten zit voordat je het koopt. Op deze manier kun je checken of je niet onnodig veel zout binnenkrijgt door producten waar alternatieven voor zijn. Kijk dus goed op de verpakkingen en vergelijk producten met elkaar. Na een tijdje raak je gewend aan je nieuwe eetgewoonte en heb je succesvol geminderd.