Van deze dingen krijg je een opgeblazen gevoel en zo kom je er vanaf

Sport & gezondheid door Maya Luz

Een opgeblazen gevoel hebben we allemaal weleens last van. Het is nogal vervelend en soms moeilijk om vanaf te komen. Dit zijn de soorten voeding waar jij een opgeblazen gevoel van krijgt en wat je beter kunt eten om het te voorkomen.

Lees ook: Zo maak je een salade waar je wél enthousiast van wordt

Bonen en linzen

Bonen zijn rijk aan proteïne en koolhydraten. Ze zijn ook erg rijk aan vezels. Dit is allemaal erg goed voor je, maar als je er te veel van eet kan dit gaan irriteren. Dit resulteert in een opgeblazen gevoel. Dit geldt voor bonen maar ook voor linzen. Zeker als je prikkelbare darm syndroom hebt, raden we aan om je consumptie van deze peulvruchten te verminderen om irritatie te voorkomen.

Drankjes met koolzuur

Drankjes met koolzuur kunnen bij veel mensen een opgeblazen gevoel veroorzaken. Deze drankjes bevatten koolstofdioxide, een gas. Wanneer je zo'n drankje drinkt krijg je veel van dit gas binnen wat in je maag blijft hangen en zo druk veroorzaakt. Om dit te voorkomen kun je het beste drankjes drinken die geen koolzuur bevatten. Denk hierbij aan water, koffie, thee en andere platte drankjes. Je hoeft koolzuur niet volledig te verbannen, maar je consumptie ervan verminderen kan al een enorm verschil maken.

Uien

Uien zijn echte smaakmakers. Je eet ze waarschijnlijk niet vaak in grote hoeveelheden. Toch kan het eten van ui zorgen voor een opgeblazen gevoel. Dit komt doordat ze fructanen bevatten, dit zijn vezels die dit opgeblazen gevoel kunnen veroorzaken. Uien zijn moeilijk te vervangen, maar je kunt altijd op zoek gaan naar andere lekkere verse kruiden. Bieslook en lente ui is bijvoorbeeld een erg lekkere optie.

Zuivel

Zuivel is niet voor iedereen altijd even verstandig om te eten. Zeker als je lactose intolerant bent is zuivel irriterend voor je spijsverteringsstelsel. Hierbij gaat het om melk, kaas, yoghurt en nog meer andere zuivel. Als je lactose intolerant bent kun je misschien gefermenteerde zuivelproducten zoals zuivel wel tolereren. Ditzelfde geldt voor oude kaas en boter. Anders kun je altijd de overstap maken naar lactosevrije producten of vegan alternatieven.

Appels

Appels zijn hartstikke gezond. Ze bevatten veel goede voedingsstoffen, maar zorgen voor sommige mensen soms helaas ook voor een opgeblazen gevoel. Dit komt door fructose en de hoge hoeveelheid vezels in appels. Gekookte appels zijn vaak beter te verteren. Maar als je dat liever niet doet, kun je ook kiezen voor bananen, blauwe bessen. aardbeien of mandarijnen.

Knoflook

Net als de ui is knoflook een echte smaakmaker. Maar helaas zorgt dit voor sommige mensen ook voor een opgeblazen gevoel. Net als uien bevat knoflook fructanen. Een allergie of intolerantie voor knoflook komt vaak voor. Als jij dit hebt maar geen afstand wil nemen van knoflook, kun je kiezen voor olie met toegevoegde knoflook. Je kunt ook met andere kruiden gaan koken zoals tijm, peterselie of basilicum.