Op deze manier luister je het best naar je partner en vrienden

Relaties door Kyra

Naar elkaar luisteren is soms lastiger dan je denkt. Vooral reageren is ingewikkelder dan het lijkt. Hulp nodig? Probeer te letten op deze punten zodat je het beste naar de ander luistert.

Zo luister je het beste

Lees ook: Met deze diepgaande vragen leer jij jouw (potentiële) partner nóg beter kennen

Neem de tijd

Om goed te luisteren naar de ander is het belangrijk dat je de tijd ervoor neemt. Ga er samen mee zitten. Naar de ander luisteren terwijl je bezig bent, resulteert vaak in dat je het toch minder opneemt dan dat je had gehoopt. Je hoort wel wat de ander zegt, maar of het nu echt binnen komt, dat is vaak niet zo. Ga dus lekker met elkaar wandelen, wat drinken of wat samen doen. Probeer iets wat voor jullie werkt. Alleen op deze manier luister en hoor je elkaar wel.

Stel vragen

Belangrijk bij het hebben van een goed gesprek is het vragen van dingen. Als de één alleen maar praat en jij er alleen maar bij zit, is het niet een gesprek dat van twee kanten komt. Stel af en toe vragen. Degene die zijn hart lucht heeft door dat je echt luistert en jij krijgt meer te weten over de dingen waarmee zij zit. Is het echt alleen maar een kleine irritatie, of zit er meer achter? Zo heb je ook de mogelijkheid om een veel beter antwoord of advies te geven, als de ander daar natuurlijk naar vraagt.

Sta open voor andere meningen

Ieder mens heeft talloze meningen. Deze zijn niet altijd hetzelfde als de mensen om je heen. Als je partner met iets zit, maar jij vindt het raar, laat je dat natuurlijk niet blijken. Op dat moment gaat het over hen en niet over jouw meningen. Het is altijd mogelijk om een beetje advies te geven, maar ze komen met hun problemen bij jou met een reden. Ze vertrouwen je genoeg om dit met je te delen. Waarschijnlijk vertellen ze dit niet aan een andere vriend of collega. Het laatste dat je wil is ruzie omdat de ander zijn hart lucht.

Lichaamstaal

Let zowel op jouw lichaamstaal als van de ander. Probeer oogcontact te vinden met de ander, maar niet teveel. Teveel oogcontact zorgt bij sommige ervoor dat ze juist dichtklappen. Knik af en toe met je hoofd, schud je hoofd als dat past bij de context en glimlach af en toe. Allerlei tekens om de ander gerust te stellen. Zij merken dat je luistert naar hen. Laat ook vooral de telefoon links liggen.

Ook de ander toont lichaamstaal. Hoe zit de ander erbij? Ineengekropen of juist uitbundig te vertellen? Dit vertelt soms meer dan de woorden die ze uitspreken. Als ze allerlei leuke verhalen vertellen, maar er ongelukkig bij zitten, snap jij dat er iets niet loos is.

Lees ook: Vriendschappelijke liefde: de meest bijzondere relatie