Vriendschappelijke liefde: de meest bijzondere relatie

Relaties door Anjali

Liefde, we houden ervan. Er zijn verschillende soorten relaties: romantische en platonische. Dit is hoe belangrijk vriendschappelijke liefde is.

Vriendschappelijke liefde

Vriendschappelijke liefde vind je in alle soorten: een geliefd huisdier, een beste vriendin met wie je altijd kan lachen en gekke dingen mee beleeft of juist iemand waar je hele diepe gesprekken mee kunt voeren en die je helpt wanneer het leven iets te zwaar wordt. Deze relaties hebben we allemaal nodig in ons leven: het is misschien wel de mooiste relatie die je van mens tot mens kunt hebben.

Kwetsbaar

Een romantische liefdesband of een familiaire band zijn vaak erg duidelijk, omdat er een duidelijke rolverdeling is en je veel tijd met elkaar doorbrengt. Zo ben je constant in contact met je partner en uit je deze diepe liefde ook, of laat je weten aan familie dat je van ze houdt door samen tijd te spenderen. Waar deze relaties vaak overduidelijk zijn, kan een vriendschapsliefde soms minder geuit worden. We hebben het vaak heel druk, spreken de gevoelens niet uit of hebben andere prioriteiten dan de vriendschap onderhouden. Een band met een vriend of vriendin is nu eenmaal kwetsbaarder dan die met een liefdespartner of familielid.

De mooiste relatie

En dat maakt het juist zo mooi: je steekt veel meer moeite in een vriendschapsband. Bij deze relatie is er namelijk geen passie, maar heel veel toewijding nodig. Ook kies je voor de vriendschap, in plaats van dat de liefde toegewezen word bij bijvoorbeeld een familieband. Hoe meer moeite je in een vriendschap steekt, hoe meer je samen met elkaar beleeft en hoe beter de band wordt.

Sterker worden

Wanneer je een goede vriendschapsband kunt onderhouden, zul je merken dat je over het algemeen veel gelukkiger in het leven staat. Weet je niet waar je moet beginnen? Hier vind je wat tips om jullie vriendschap te versterken:

 

  • Stel jezelf bloot: Een vriendschap is gebaseerd op vertrouwen. Als jij je kwetsbaar opstelt en je emoties uit, geeft dit een opening voor de ander om dat ook te kunnen doen. Zo kunnen jullie beiden delen wat niemand anders weet en zul je elkaar meer vertrouwen.
  • Unieke eigenschappen waarderen: Niemand is hetzelfde als jij, probeer daarom juist te lachen om de unieke eigenschappen van de ander, en leer ervan. Er zijn heel veel verschillende manieren om om te gaan met een situatie, en een ander inzicht van je vriend of vriendin kan hierbij helpen.
  • Goede gesprekken: neem de tijd om eens in de zoveel tijd een goed gesprek te houden. Waar zitten jullie mee, waar is advies voor nodig en wat waarderen jullie juist heel erg? Praten is heel belangrijk, en dat kan het beste met iemand die je heel erg vertrouwt. Wees open en je zult merken dat je problemen sneller opgelost kunnen worden dan je denkt, en vergeet niet ook de leuke dingen te bespreken!