Aan deze signalen merk je dat je binnenkort ongesteld gaat worden

Sport & gezondheid door Anne-Fleur

Heb jij het ook weleens gehad? Opeens ongesteld worden zonder dat je het de dagen van tevoren in de gaten had? De hele gebeurtenis is natuurlijk al niet fijn, laat staan dat je je er niet op kan voorbereiden. Gelukkig zijn er een aantal signalen die je lichaam afgeven, waaraan je kunt merken dat je de volgende dag waarschijnlijk ongesteld gaat worden.

Signalen ongesteld worden

Bij de meeste vrouwen duurt de menstruatiecyclus 28 dagen (het ligt meestal tussen de 21 en 35 dagen). Als je de pil slikt kun je precies uitrekenen wanneer je ongesteld wordt, maar dat lukt bijvoorbeeld ook als je je natuurlijke cyclus trackt met bijvoorbeeld een smartwatch. Ook zijn er een heleboel vrouwen die dat niet hebben/doen en dus een ontzettend onregelmatige cyclus hebben. Hierdoor is de kans groot dat je soms niet eens doorhebt dat je binnenkort ongesteld wordt. In dit geval zijn er gelukkig een aantal symptomen die aangeven dat je snel je menstruatie kan verwachten.

Krampen

Het hebben van krampen is een van de grootste signalen dat jouw ongesteldheid bijna gaat beginnen. Dit kunnen heftige krampen zijn (dan heb je het waarschijnlijk wel goed door), maar het kunnen ook kleine krampjes zijn die bijna als 'normaal' aan kunnen voelen. Toch is de kans groot dat er daaronder iets gebeuren gaat.

Mood swings

Ben jij ook opeens boos op je partner of vriendinnen om precies helemaal niks? En even later begrijp je je uitbarsting zelf ook niet? Mood swings zijn een heus signaal dat jouw menstruatie eraan komt. De reden dat je stemmingswisselingen kan hebben is omdat er in jouw hormonen grote veranderingen plaatsvinden. Dit uit zich dan weer naar buiten, waardoor je dus mood swings kan hebben.

Ook kan het zijn dat je vlak voor je menstruatie opeens heel verdrietig en somber kan worden. Je kan dan om alles huilen en je vindt alles zielig. Gelukkig is dat gevoel tijdens en vlak na je menstruatie alweer weg.

Opgeblazen gevoel

Een ander signaal dat jouw lichaam afgeeft wanneer je heel snel ongesteld wordt, is het hebben van een opgeblazen gevoel in je buik. Dit uit zich vooral in je onderbuik. Het is absoluut geen lekker gevoel en je weet hiermee: er staat je iets te wachten...

Puistjes

Heb jij anders bijna nooit een puistje op je gezicht en komen er opeens wat opzetten? Grote kans dat je vandaag of morgen ongesteld gaat worden. Het zijn hormonale puistjes waar je vrij weinig aan kunt doen. Je ziet ze vooral rond om je kin en mond opkomen; een ander teken dat het hormonale puisten zijn en jouw menstruatie dus om de hoek staat!