Waarom je beter geen vaseline op je tattoos kan smeren

Lichaam door Anne-Fleur

Yay! Na lang wikken en wegen heb je dan eindelijk je tattoo laten zetten. Hopelijk ben je er blij mee! Eén van de belangrijkste dingen om je tattoo mooi te houden, is de aftercare nét nadat je je tatoeage hebt laten zetten. Helaas is de aanbevolen tatoeagecrème vaak duur, dus een goedkopere optie (zoals Vaseline) lijkt misschien beter. Toch is niets minder waar: dit is waarom je beter géén Vaseline op je vers gezette tattoo kunt smeren.

Lees ook: Weg met die onderbroek: waarom je beter zonder kunt slapen

Aftercare van een tattoo

Na het zetten van een tatoeage is het belangrijk dat je de wond goed verzorgt om zo infecties of een lelijke tattoo te voorkomen. Als je al meerdere tatoeages hebt laten zetten, dan ken je het riedeltje inmiddels al wel. Echter is het voor de newbies onder ons een ander verhaal en kan het goed verzorgen van je tattoo soms nog wat spannend zijn.

Je moet je nieuwe tat in ieder geval voorzichtig wassen met parfumvrije zeep en daarna goed insmeren met een zalf, om de huid en wond soepel te houden. Je hebt hier speciale tatoeagecremès voor, maar er zijn ook goedkopere varianten die net zo goed werken. Een optie die je beter links kunt laten liggen is Vaseline - deze zalf zou namelijk helemaal níet goed zijn voor je verse tatoeage.

Vaseline?

We love Vaseline. Het is een echt multipurpose product waar we vaak hartstikke blij mee zijn. Toch is het misschien beter om géén Vaseline te gebruiken voor je nieuwe plakplaatje. De reden daarvoor is dat Vaseline kan zorgen dat de huid verstopt raakt. Je huid kan als het ware niet meer ademen door het laagje smeersel, waardoor bacteriën in de wond blijven zitten. Ew!

Daarnaast is uit onderzoek van de American Academy of Dermatology gebleken dat een zalf op basis van petroleum (Vaseline dus) ervoor kan zorgen dat de inkt uit een tattoo vervaagt. Nou, dat wil je bij een nieuwe tatoeage natuurlijk helemaal niet hebben.

Genezen

Mag je dan helemaal nooit Vaseline op je tats smeren? Als de wond volledig geheeld is, dan kan het geen kwaad. Dan werkt de zalf net zoals 'ie zou werken op je lippen of ellebogen. Overdrijf in ieder geval niet met het smeren ervan. Een dunne laag is meer dan genoeg om de Vaseline z'n werk te laten doen.

Lees ook: Wil je een tattoo laten verwijderen? Dit is wat je erover moet weten