Allison (17) haar huid brandde af nadat ze deze viral DIY ontharingsmethode probeerde

Media door Zita

Het internet staat vol met beauty hacks en tips. Veel van deze hacks zijn dan ook zeker het proberen waard. Zo dacht de 17-jarige Allison er ook over: zij probeerde een viral DIY ontharingsmethode uit, maar dit eindigde in een ravage.

DIY ontharingsmethode

De viral hack waar wij het over hebben, is sugar waxing. Dit is het waxen van je haar door middel van gesmolten suiker dat je op je huid smeert. Wanneer dit uithardt en je het van je huid trekt, trek je dus de haren mee. Het leek Allison een goed idee om om deze hack uit te proberen.

Verbrandde huid

De moeder van Allison, Nathalie, kwam thuis en zag dat Allison bezig was in de keuken. Allison probeerde wel vaker nieuwe dingen uit die ze online zag, dus dit was voor Nathalie niets om zich zorgen over te maken. Allison maakte dus de suiker wax. Anderhalf uur later was het raak: ze had zichzelf verbrand met de suikerwax. “Allison liet haar huid zien en ik dacht eerst dat zij een stuk keukenpapier op haar huid had”, vertelt Allisons moeder. “Toen zag ik dat het haar huid was die helemaal loskwam, met daaronder haar felroze huid. We zijn toen direct naar de eerste hulp gegaan.”

Foute tutorials

De artsen bij de eerste hulp zagen meteen wat er mis was gegaan. In de TikTok video’s leggen mensen uit dat je de suikerwax in de koelkast moet leggen. Door dit te doen, koelt het niet geleidelijk af, waardoor je een soort warmtebommetjes overhoudt in het midden van de wax. Als je het vervolgens in de magnetron doet (wat in de tutorials te zien is), wordt het alleen maar heter. Hierdoor krijg je een directe verbranding op de huid, terwijl het in eerste instantie niet heet lijkt. De artsen vertelden dat Allison niet de eerste was die die week met dit probleem aankwam bij de eerste hulp.

Huidtransplantatie

Waar de verbranding eerst redelijk onschuldig leek, werd het eigenlijk steeds erger. Haar hele duim veranderde in een grote blaar. In de nacht barstte de blaar open en lag haar huid open. De artsen constateerden toen een tweedegraads brandwond. Het was dusdanig erg, dat Allison een huidtransplantatie kreeg in het brandwondencentrum.

Het gehele genezingsproces duurde ongeveer vier tot vijf weken. Allison heeft een permanent litteken, maar gelukkig niet zo erg dat een plastisch chirurg er nog naast moest kijken.

Foute informatie in TikToks

Allison volgde precies de stappen op die zij in de verschillende TikTok video’s zag. Mensen die de hack delen, geven geen disclaimer of waarschuwen over deze trend. De mensen die dit delen, doen het al voor de 100e keer en Allisons moeder vindt dan ook dat TikTok bepaalde waarschuwingen moet hanteren. Natalie waarschuwt dat ook ovor de gevaren van deze trend op haar Facebook-account.