Dit is hoeveel calorieën je verbrand met zoenen

Intiem door Anjali

Een lekker potje zoenen, er is weinig fijner. En het is niet alleen leuk, maar je verbandt er ook nog een calorieën mee.

Calorieën verbranden met zoenen

Een goede zoen kun je natuurlijk niet vergelijken met cardio in de sportschool of buiten een rondje fietsen of hardlopen, en daarnaast is een uur zoenen misschien ook wel een beetje te enthousiast. Maar wist je dat je met een gepassioneerde smakkerd toch wel zo'n vijf tot zesentwintig calorieën per minuut verbrandt? Een paar dikke kusjes en die kleine snack is er op die manier weer zo af. Maar dat is niet het enige waar de liefdesbetuiging goed voor is. Er zijn namelijk nog veel meer andere voordelen aan een potje tongworstelen.

Anti-rimpel

Tijdens het zoenen gebruik je om en nabij 34 spieren in je gezicht. De spieren rondom de mond staan in verbinding met de spieren in je gehele gezicht, waardoor je deze soepel kunt houden en door een dikke smakkerd te geven werkt om rimpels tegen te gaan.

Boost je immuunsysteem

Ook blijkt uit verschillende onderzoeken dat wanneer je tien seconden tongzoent, er zo'n tachtig miljoen microbiële cellen worden uitgewisseld. Misschien denk je 'hè, wat vies', maar dit werkt eigenlijk heel positief. Je boost hiermee je immuunsysteem en bouwt een betere weerstand op door de uitwisseling van de grote hoeveelheid bacteriën.

Minder stress

Een bewezen effect van kussen is stressreductie: bij koppels die ongeveer een kwartier zoenden werd een duidelijke verlaging van cortisol aangetroffen. Dit stresshormoon zit in het bloed. In plaats van cortisol werden er extra 'feelgood' stofjes aangemaakt, zoals serotonine, oxytocine en dopamine. Deze stofjes zorgen voor een gevoel van geluk en genot, en kunnen er ook voor zorgen dat je je seksueel aangetrokken voelt. Daarnaast maak je door zoenen minder histamine aan, waardoor je lichaam ontspant. Uit Japans onderzoek blijkt zélfs dat een zoenpartij van dertig minuten hooikoorts vermindert!

Goed voor het gebit

Kussen is daarnaast ook hartstikke goed voor het gebit: het stimuleert de aanmaak van speeksel. En dat is goed, want hiermee spoel je de slechte bacteriën van je tanden af. Ook helpt dit tegen de aanmaak van tandplak.

Minder snurken

Uit Braziliaans onderzoek blijkt dat wanneer je drie keer per dag acht minuten per keer tongzoent, je 36 procent minder kans hebt om te snurken. Nederlandse experts zijn hier minder enthousiast over, omdat je voor dit effect wel veel langer en veel vaker moet zoenen. Tong- en keeloefeningen zorgen er wel inderdaad voor dat je minder snurkt.