Zo houd je het gezellig met je huisgenoten 

Lifestyle door Britt

Samenwonen met huisgenoten is natuurlijk heel gezellig. Samenwonen met je bestie(s) of met mensen die je nog niet kent is soms ook een uitdaging. Hoe hou je het gezellig met je huisgenoten? Je leest het hier.

Afspraken maken

Voordat de irritaties opspelen, moet je samen regels bedenken. Denk hierbij aan simpele afspraken, die het samenwonen makkelijker maakt. Wie maak wat schoon? Op hoeveel graden zetten we de verwarming? Eten we samen? Delen we de boodschappen? Het is misschien een beetje ongemakkelijk om dit aan het begin te doen en zeker als jullie elkaar nog niet kennen, maar het is wel heel verstanding.

Doorgeven wanneer je thuis eet/bent

De ene heeft een relatie, de andere werkt ’s avonds in de horeca en de ander gaat graag terug naar het ouderlijk huis. Het is fijn om elkaar te laten weten wanneer wie thuis is. Dit doe je via een app of via een ouderwetste papierenkalender. Want om te wachten totdat je huisgenoot thuiskomt, terwijl hij/zij slaapt bij iemand anders is voor niemand leuk.

Afspreken

Samenwonen met je bestie, velen van ons dromen ervan. Elke dag samen en alles samendoen. In de praktijk valt het vaak tegen. Je hebt allebei je eigen werk of school, je sport en je spreekt af met vrienden. Hierdoor bestaat de kans dat jullie elkaar uit het oog verliezen. Plan daarom leuke dates met elkaar. Plan een avond samen en geniet van een gezellige avond in jullie huisje. Ook met huisgenoten die (nog) geen vrienden zijn is het belangrijk om samen leuke dingen te plannen. Zorg dat je niet langs elkaar leeft, dit zorgt alleen maar voor meer irritaties.

Geniet (soms) in stilte

Je muziek op volume 100 en lekker meedansen. Wij zijn er gek op. Jij ook? Niet iedereen zit erop te wachten om op elk random tijdstip keihard muziek te horen door het hele huis. Hier is natuurlijk de perfecte oplossing voor, een koptelefoon of oortjes. Hou rekening met je huisgenootjes en geniet (soms) in stilte van jouw favorieten muzieknummers.

Mensen uitnodigen 

Je woont in de stad en je ouders bepalen niet meer wanneer je thuis je vrienden mag uitnodigen. Het liefst heb je elke avond de bank vol met leuke mensen, maar vindt jouw huisgenoot dit ook leuk? Bespreek samen of het uitkomt dat er gelachen wordt tot de vroege uurtjes in de woonkamer. Heeft jouw huisgenoot de volgende ochtend een belangrijke afspraak of examen? Ga dan gezellig bij iemand anders borrelen.

Me time 

Samenwonen betekent niet 24/7 samen zijn. Iedereen heeft een momentje van rust nodig en gun dat ook een ander. Wil iemand lang uitslapen? Wees dan stil. Heeft iemand behoefte aan een avondje alleen zijn op haar/zijn kamer? Accepteer dat dan. Door elkaar de me time te gunnen, wordt het samenwonen alleen maar gezelliger.

Ruim je eigen troep op

Last maar zeker niet least, ruim je troep op. Heb je gekookt? Ruim de keuken op. Kom je binnen? Hang je jas op de kapstok. Gebruik je het laatste velletje wc-papier? Gooi de wc-rol weg. Door je eigen troep op te ruimen creëer je echt veel minder irritatiepuntjes bij elkaar.

Geniet vooral van de gezellige tijd samen. Spreek de irritaties uit, zodat het niet escaleert. Veel plezier samen in jullie leuke huisje.

Lees meer: Schoonmaakgeheimen onthuld: 4X tips van schoonmakers die je moet weten