Reizen met meereiskorting? Deze verandering moet je weten

De maatschappij door Anjali

Reis jij vaker met meereiskorting, dan moet je opletten: je hebt nu een code nodig voor samenreiskorting. Dit is hoe het werkt.

Meereiskorting

De NS biedt de service voor de reizigers meereiskorting aan: dat betekent dat de abonnementhouder tot drie mensen tegelijk met veertig procent korting mee mag laten reizen. Dit onder voorwaarde dat je reist buiten de daluren: op werkdagen buiten de ochtend- en avondspits. Van 6:30 uur tot 09:00 uur 's ochtends, en van 16:00 uur tot 18:30 's avonds geldt de korting niet. Ook is het belangrijk dat je naast degene met wie je samenreist zit of staat (of in ieder geval in dezelfde coupé zit) tijdens de rit.

Misbruik

De NS stelt dat er veel misbruik wordt gemaakt van de samenreiskorting: vaak vragen passagiers aan andere reizigers of zij een abonnement hebben, om vervolgens te doen alsof ze samen reizen. Ze kopen dan gewoon een kaartje met samenreiskorting en gaan in de trein pas op zoek naar een passagier met een abonnement. Ook kunnen passagiers met samenreiskorting vaak niet aanwijzen met wie zij reizen, of vertellen ze conducteurs vaak dat diegene al is uitgestapt. Ook kunnen ze vaak de naam van de abonnementhouder met wie zij samenreizen niet noemen, volgens Nu.nl.

Oplossing

Om dit misbruik vanaf nu te voorkomen heeft de NS bedacht dat zij geen meereiskaartjes meer zullen aanbieden in de stationsautomaten, maar zullen abonnementhouders een code moeten aanmaken in de NS-app. Deze code kunnen zij vervolgens delen met drie personen die meereizen. De code kunnen de medereizigers gebruiken om op de NS-website of in de NS-app een kaartje te kopen met veertig procent korting. De code is drie dagen geldig, en stopt de volgende dag om 04:00 uur 's ochtends wanneer de code gevalideert is.

Extra hulp

Omdat de NS inziet dat niet iedereen gelijk begrijpt welke veranderingen ze door moeten maken, stellen ze medewerkers beschikbaar die kunnen helpen bij het kopen van een kaartje inclusief meereiskorting. Denk bijvoorbeeld aan mensen die niet handig zijn met technologie, of mensen die de traditionele mensen gewend zijn: het kans soms best lastig zijn over te schakelen naar digitale kaartjes. De NS-servicebalie helpt deze mensen met het kopen van het geschikte kaartje, om ze zo goed op weg te kunnen helpen.

Samen op pad

Heb je al een tripje, reis of festival gepland, en ga je met vrienden of familie? Onthoud dan dat meereiskorting nog steeds bestaat en voordeliger is dan je denkt.