De lente staat voor de deur: zo doe je afstand van onnodige spullen tijdens je lenteschoonmaak

Wonen door Maya Luz

De lente komt steeds dichterbij. Dat betekent dat het bijna tijd is voor een grondige lenteschoonmaak. Zo ga je met een schone lei de lente in. Maar hoe doe je eigenlijk afstand van overbodige spullen? Wij geven je onze favoriete tips.

Lees ook: Muizen in huis? Met déze slimme truc blijven ze voorgoed weg

Neem ten eerste afstand van de spullen die je niet meer kunt gebruiken

We hebben vaak nogal veel spullen in ons huis, en niet alles hiervan is nog bruikbaar. Denk aan spulletjes die kapot zijn of kleren die niet meer passen. Check eerst of de kapotte voorwerpen echt niet meer te repareren zijn. Is dit niet het geval, doe het dan gewoon weg. Als het maar in huis blijft liggen, vult het alleen maar kostbare ruimte op.

Herevalueer de spullen die je weinig gebruikt

Naast spullen die je niet meer kunt gebruiken, heb je vast wel spullen die je weinig gebruikt. Hier zitten ongetwijfeld voorwerpen tussen die je weg kunt doen. Maar er zitten waarschijnlijk ook dingen tussen die maar weinig gebruikt met een goede reden. Denk aan spulletjes die je bewaart voor speciale gelegenheden of specifieke tools die je niet vaak nodig hebt. Ga dus bij alle spulletjes na of je ze echt nodig hebt en wanneer de laatste keer is dat je ze hebt gebruikt.

Leg twijfelgevallen een tijdje uit het zicht

Heb je wat kleding of andere spulletjes waarover je twijfelt? Leg ze dan even een tijdje uit het zicht. Doe ze in een doos achterin je kast en wacht een tijdje. Zet een reminder voor jezelf in je telefoon voor een moment waarop je het er weer bij kunt pakken. Heb je de spulletjes in de tussentijd gemist? Zaten er kledingstukken tussen die je had willen dragen in die periode? Die spullen kun je dan gerust houden. De spulletjes waar je nooit meer over na hebt gedacht kun je het beste wegdoen. Je hebt bij deze namelijk bewezen dat je het niet zal missen.

Doe dubbele items weg

Van sommige spullen in huis zul je meerdere exemplaren nodig hebben. Denk aan borden, glazen en natuurlijk bestek. Maar van sommige dingen heb je er echt maar eentje nodig. Heb je bijvoorbeeld twee witte blousen die bijna hetzelfde zijn? Dan kun je er eentje verkopen of doneren. Ga na waar de dubbele spulletjes in je huis zich bevinden en doe de overbodige exemplaren weg. Je kunt wat ons betreft echt wel leven met één soeplepel, toch?

Lees ook: Waarom je absoluut een daglichtlamp in huis moet halen