Waarom je absoluut een daglichtlamp in huis moet halen

Wonen door Anne-Fleur

Winterdepressies are no joke. Alles lijkt tegen te zitten en het liefst verdwijn je tijdelijk in een winterslaap tot de zon zich weer laat zien. Helaas is een winterslaap voor mensen niet heel realistisch, máár we hebben de perfecte oplossing gevonden waardoor jij, ook in de winter, zin hebt om 's ochtends op te staan.

Lees ook: Beter slapen? Verf je slaapkamer dan in deze kleur

Natuurlijk daglicht

In dit grauwe en grijze weer is zonnig daglicht natuurlijk ver te zoeken. Regent het niet, dan waait het wel, maar de zon is nergens te bekennen. Dit kan voor veel mensen nogal deprimerend zijn, want je hebt gewoon een tekort aan vitamine D. Daarnaast wordt iedereen toch gelukkiger van zonnig weer?

Nu kunnen we helaas niet met het weer toveren, maar we hebben wel een andere oplossing voor je, namelijk: een daglichtlamp. Bye, bye winterdip!

Wat is een daglichtlamp?

Met een daglichtlamp kun je winterdepressie-symptomen verminderen. Deze lamp werkt eigenlijk als een soort licht therapie, door het blootstellen van 'natuurlijk daglicht'. Ons lichaam is zo ingesteld dat we het beste wakker worden met natuurlijk dag- en zonlicht. In de winter gaat dat je echt niet lukken, maar met een daglichtlamp wel. Het kan ook een manier zijn om vroeger uit je bed te komen, omdat je simpelweg gezonder wakker wordt. Wat heerlijk!

Invloeden

Ook werkt deze lamp goed tegen slaapstoornissen en 'normale' depressies. Een daglichtlamp heeft veel positieve invloeden op je lichaam. Zo boost het de aanmaak van serotonine en melatonine - deze stoffen zorgen voor een goede balans tussen je slaap- en waakcyclus. Heb je een tekort aan deze stofjes, dan is de kans op een (winter)depressie groter. Met zo'n lamp zul je je energielevels en humeur sterk zien verbeteren.

Heb jij vaak jetlags of nachtdiensten? Ook dan is de daglichtlamp een goede keus. Je dag en nachtritme kan nogal verstoord worden, maar door een daglicht lamp kan je je slaapritme juist reguleren. Gebruik je dit na een jetlag bijvoorbeeld, dan voel je je direct een stuk uitgeruster.

Daglichtbril

Blijkbaar stopt het niet bij zo'n geweldige daglichtlamp. Inmiddels bestaan er ook daglichtbrillen. Hiermee ben je uiteindelijk wat flexibeler, maar goed, dan moet je wél die bril dragen. Het is even een afweging, maar wij zijn in ieder geval al fan. Ga jij er ook een in huis halen?

Lees ook: Om deze redenen wil jij een zoutlamp op je kamer