Wil je stoppen met make-up dragen? Dit zijn de voordelen

Make-up door Maya Luz

Make-up dragen is voor veel mensen heel normaal. Het is een onderdeel van je dagelijkse routine, en een vorm van zelfexpressie. Maar soms is het ook wel fijn om voor natural beauty te gaan. Dit zijn de voordelen van stoppen met make-up dragen.

Lees ook: Duurzamer worden? Dit zijn 5x milieubewuste verzorgingsproducten

Het scheelt tijd

Je make-up doen in de ochtend kost tijd. Voor sommige mensen kost het meer tijd dan voor anderen, maar uiteindelijk zal het altijd tijd schelen als je het niet doet. Je kan die extra tijd in de ochtend dan mooi gebruiken voor een wat relaxter ontbijt, je skincare of wat extra minuutjes slaap.

Het bespaart geld

Make-up dragen kost niet alleen tijd, maar ook geld. Het aanschaffen van producten kan best prijzig zijn. Sommige merken zijn natuurlijk duurder dan andere, maar ook als je goedkopere merken gebruikt kunnen de kosten best hoog oplopen. Stoppen met make-up dragen kan je dus best wat centen besparen. Die kun je dan weer mooi voor iets anders gebruiken.

Je wordt comfortabeler met je eigen uiterlijk

Als je veel en vaak make-up draagt, kan je je eigen gezicht af en toe een beetje uit het zicht verliezen. De versie van jezelf die andere mensen, en jij zelf, kent, is de versie met make-up. Wanneer je stopt met make-up dragen leer je jezelf om comfortabel te zijn met het gezicht waarmee je geboren bent. Zo voel je ook minder de drang om even snel mascara op te doen voordat je naar de supermarkt gaat.

Het is beter voor je huid

Make-up hoeft absoluut niet slecht te zijn voor je huid, zolang je je huid goed verzorgt. Maar uiteindelijk is het wel beter voor je huid om goed te kunnen ademenen. Door make-up kunnen je poriën verstopt raken en kun je last krijgen van puistjes. Deze ga je dan vervolgens weer proberen te bedekken met make-up waardoor je juist nog meer puistjes krijgt. Het is een oneindige cyclus. Helemaal stoppen met make-up is in deze situatie het beste voor je huid.

Je loopt minder risico op huidirritatie of infecties

Aansluitend op het vorige punt: make-up skippen kan ook een hoop gedoe voorkomen. Als je een gevoelige huid hebt, of last hebt van allergieën, kan je huid soms best vervelend reageren op bepaalde producten. Vaak is het van tevoren moeilijk om in te schatten of je huid een product kan tolereren of niet. Naast allergische reacties kan je infecties oplopen door bijvoorbeeld je mascara of eyeliner. De kans is klein, maar het risico helemaal vermijden is nooit fout.

Het kan beter zijn voor het milieu

Cosmetica zitten vrijwel altijd verpakt in plastic. Plastic is niet bepaald goed voor het milieu. Daarnaast moeten bepaalde ingrediënten die worden gebruikt in make-up soms van heel ver komen en worden niet altijd op een ethische manier verkregen. De make-up industrie is dus niet altijd erg milieuvriendelijk. Als je graag wat beter wil zorgen voor de planeet, is stoppen met make-up dragen een hele goede optie.

Lees ook: Dit zijn de beste make-up dupes van dit moment