5x redenen waarom je aan je ex blijft denken

Relaties door Anjali

Er zijn van die exen die je maar niet uit je hoofd krijgt, hoe lang het ook geleden is. Toch zijn er verschillende redenen waarom je aan ze blijft denken.

1. Je ex kwetste je diep

Misschien wel heel logisch, maar de meest voornaamste reden waarom je nog aan diegene denkt is omdat hij of zij je heeft gekwetst. Als diegene je bedrogen heeft of tegen je heeft gelogen, is de kans groot dat je hier nog lang wat van zult merken. Misschien heb je zelfs trust-issues gekregen. Hoe graag je die persoon dan ook niet meer terug wilt zien, ze zullen in je hoofd blijven spoken en ervoor zorgen dat je de relatie niet uit je hoofd krijgt

2. Trauma getriggerd

Een relatiebreuk kan lang blijven hangen, en zelfs jaren later weer eens opkomen. Als de relatie inspeelde op een trauma uit je verleden al helemaal. Bij mensen met een verlatingstrauma bijvoorbeeld: als je vroeger in de steek werd gelaten door (één van) je ouders, kan je sneller het gevoel hebben dat je partner je in de steek heeft gelaten, of dat trauma terug naar de oppervlakte brengen.

3. Angstige hechtingsstijl

Sommige mensen hebben veel geruststelling nodig van een partner nodig. Dit heet een angstige hechtingsstijl. Deze mensen zoeken vaak (onbewust) een partner met een vermijdende hechtingsstijl: deze mensen willen dan ook maar al te graag nabijheid en kwetsbaarheid wegduwen. Als de relatie tussen deze twee type mensen uitgaaat, kan de angstige persoon nog een hele tijd lopen worstelen met het verwijderen van de gedachten over de vermijdende ex.

4. Overdenken

Soms kan het ook echt aan onszelf liggen, en niet aan de ander. Als je de neiging hebt lang aan dingen vast te houden, zal een gebeurtenis zo belangrijk als een relatiebreuk geen uitzondering zijn. Hierbij kun je te maken hebben met een denkpatroon waarin je alles gaat overanalyseren, waardoor je je ex niet snel kunt vergeten. Onze tip: word bewust van wat je hoofd allemaal doet en probeer er niet op in te gaan, het liefst kun je deze gedachtes negeren.

5. Onverwachts

Als jij degene bent die het uitmaakte, of als jullie het samen besloten hebben, doet een breuk pijn maar wist je dat het eraan zat te komen. Wanneer je voormalige partner de relatie uit het niets stopzet, kan dat heel onverwachts komen. Zo blijf je achter met heel veel verschillende vragen en ga je misschien zelfs twijfelen aan jezelf. Terwijl je ex al eventjes de tijd heeft genomen de relatie te verwerken, moet jij nog beginnen. Als je daarnaast ook niet weet hoe het zo ver is gekomen, zul je met nog meer vraagtekens achterblijven.