Dit is hoe je een ‘goede’ ruzie kunt hebben met je partner

Relaties door Maya Luz

Ruzie maken met je partner is nooit leuk. Toch kan het uitvechten van meningsverschillen erg goed zijn voor je relatie. Dan moet je het alleen wel op de juiste manier doen. Dit is hoe je een 'goede' ruzie kunt hebben met je partner.

Lees ook: Zo ontdek je wat jouw relatie dealbreakers zijn

Laat elkaar uitpraten

Een manier waarop ruzies escaleren, is door elkaar niet uit laten praten. Door elkaar heen praten zorgt voor een hoop frustratie waardoor jullie woede kan verergeren. We snappen dat je je punt graag wil maken, maar laat je partner uitpraten voordat jij je zegje doet. Op deze manier voelen beide partijen zich gehoord en kan er sprake zijn van een respectvolle discussie.

Weet wanneer je even moet afkoelen

Lopen de emoties toch te hoog op? Weet dan wanneer het tijd is om even afstand te nemen van de situatie. Las een pauze in, haal even een frisse neus, drink een glas water en zet het gesprek hierna voort. Je zegt soms dingen die je niet meent als je kwaad bent. Dus zodra je merkt dat je te boos wordt om een rationeel gesprek te voeren, is het tijd voor een time out.

Het is jij en je partner vs het probleem, niet jij vs je partner

Een ding dat vaak gebeurt tijdens ruzies is dat koppels het zien als een 'ik versus de ander' gevecht. Je strijd tegen je partner, maar dat is helemaal niet de juiste manier om naar deze situatie te kijken. Jullie zouden het juist moeten zien als een strijd die jullie samen aangaan tegen het probleem waar jullie tegenaan lopen. Hiermee halen jullie de vijandigheid uit de discussie. Zie het als een ding dat jullie samen op moeten lossen, jullie zijn tenslotte een team en zouden aan dezelfde kant moeten staan.

Geef duidelijk aan hoe je je voelt

Sommige ruzies eindigen niet in een goede oplossing omdat er onduidelijkheden zijn over de impact van de situatie. Sorry voor de heren, maar mannen snappen onze vrouwelijke gevoelens niet altijd direct. We moeten het uitleggen. En dat geeft niet! Het uitspreken van gevoelens is de manier om een goed gesprek met je partner te beginnen. Zodra jullie van elkaar weten hoe jullie je voelen, kunnen jullie werken aan een oplossing. Wederzijds begrip is simpelweg onmisbaar bij een productieve discussie of ruzie.

Vermijd beledigingen 

Dit klinkt misschien logisch, maar je partner beledigen is absoluut niet de bedoeling als je een productief gesprek wil voeren. Je partner kwets je hier namelijk alleen maar mee en hierdoor zullen ze zichzelf gaan verdedigen. Op dit punt is het geen discussie meer maar echt een ruzie. Het doel van het gesprek verdwijnt uit het zicht en het gesprek krijgt hoogstwaarschijnlijk een pijnlijke afloop. Nogmaals, we snappen de emotie en frustatie, maar houd lelijke opmerkingen voor jezelf. Je bereikt er niks mee.

Lees ook: Zo zorg jij ervoor dat jouw dierbare vriendschappen niet verwateren