Dit is waarom je niet teveel moet bingewatchen

Media door Kyra

Series kijken is super leuk. Je verdiept je in een andere wereld en gaat er helemaal in mee. Het verbreedt vaak je fantasie en is ontspannend. Teveel bingewatchen leidt tot een verslaving, hoe gek dat ook klinkt. Dit zijn consequenties van excessief bingewatchen. Zorg ervoor dat het niet zo erg is bij jou!

Lees nu: 6 Netflix series om te bingewatchen (Met mate)

Cognitieve achteruitgang

Onder cognitieve achteruitgang valt alles waar je brein mee te maken heeft. Onderdelen zoals je geheugen, intelligentie, taal en concentratie gaan achteruit. Eén deel van het brein krijgt stimulatie, waardoor de rest achteruit gaat. Om ervoor te zorgen dat de andere delen van je brein niet verslechteren, is het slim om tussen het kijken van series door een spelletje te doen. Geheugenspelletjes zoals memorie, sudoku, woordzoekers en puzzels zijn goede ideeën. Ook lezen en bewegen helpen je geheugen, intelligentie, taal en concentratie te verbeteren.

Naast dat het bingewatchen van series je brein aantast, heeft het ook gevolgen voor de serie. Je onthoudt de verhaallijn van de serie slechter en onthoudt alleen de hoogtepunten. Daarom is het slim om bijvoorbeeld elke dag één aflevering te kijken. Op deze manier onthoud je de serie beter en heb je er langer plezier van.

Teveel zitten

Het is al langer bekend dat lang zitten niet goed voor je is. Te lang zitten zorgt ervoor dat de mogelijkheid ontstaat om hart- en vaatziekten te ontwikkelen. Ook krijg je sneller last van je rug, omdat je de hele dag in dezelfde houding zit. Verder is te lang zitten ook slecht voor je benen. Je benen zwellen op en er is een mogelijkheid dat je spataderen krijgt. Teveel achter elkaar zitten zorgt er eventueel ook voor dat je botten zwakker zijn.

Op veel kantoren proberen ze ervoor te zorgen dat mensen minder zitten. Staande meetings, korte looppauze en sommige bedrijven investeren zelfs in verstelbare bureaus. De lage stand is om erachter te zitten, de hoge stand geeft je de optie om te staan. Zo hoef je niet elke werkdag te zitten, maar is het te variëren.

Slecht dieet door bingewatchen?

Veel bingewatchen associëren we vaak met slecht eten. Lekkere snacks zoals pizza, chips of frituursnacks. Je handen zijn bezig terwijl je kijkt. Voor veel mensen geeft dit meer concentratie. Ook is het populair om energiedrankjes of koffie te drinken tijdens het kijken. Je hoort immers wel wakker te blijven en alles wat er gebeurt goed opslaan. Door heel veel te bingewatchen blijf je slechte dingen eten en drinken. Dit zorgt dan weer mogelijk voor diabetes of andere gezondheidsklachten.

Laat eten is sowieso een slecht idee. ’s Nachts beweegt je lichaam minder. Als je overdag wat snackt, verbrand je dat eerder dan ’s nachts. Doordat je overdag veel beweegt, krijgt je lichaam meer de kans om de energie van het eten te verwerken. ’s Nachts lukt dat dus niet.

Slaap

Je slaapritme verslechtert door veel bingewatchen. Je slaapschema verandert van de normale 8 à 9 uur slaap naar waarschijnlijk maar 3 à 4 uur. Dit komt omdat de afleveringen vaak eindigen op een cliffhanger. Hierdoor klik je toch op ‘volgende aflevering’, ook al is het allang al tijd om te gaan slapen.

Weinig slaap zorgt er niet alleen voor dat je moe bent de volgende dag. Tijdens het slapen herstelt je lichaam. Door laat en weinig te slapen, krijgt je lichaam hier geen tijd voor. Je komt hierna in een loop. Je slaapt laat door de serie. De volgende nacht, als je wél op tijd wil slapen, lukt dat niet. Je brein staat nog aan, omdat het gewend is om zich te focussen op een serie. Doordat het slapen niet lukt, ga je toch maar iets anders doen, zoals een serie kijken. Het is belangrijk dat je deze cyclus doorbreekt en je slaapritme repareert.

Sociaal leven

Excessief series kijken zorgt ervoor dat je nog maar weinig buiten komt. Vaak alleen voor noodzakelijke dingen. Zelfs boodschappen leveren ze tegenwoordig aan huis. Net zoals bij andere verslavingen trek je vaak naar jezelf en isoleer je jezelf. Deze levensstijl heeft een negatieve invloed op je mentale gezondheid. Mensen die al last hebben van eenzaamheid en depressie komen alleen maar dieper in hun problemen. Ook mensen met weinig zelfbeheersing zijn gevoeliger voor bingewatchen. Houd dus genoeg contact met vrienden en familie en zorg ervoor dat je regelmatig het huis verlaat.

Lees ook: Test: Welk type Netflix-kijker ben jij?