Help Mijn Man Is Klusser-kijkers verbijsterd door flinke bouwval van Fred en Marijke: "hopeloos"

Media door Jennifer

Het seizoen van Help, Mijn Man Is Klusser! eindigt met een écht klushuis. De woning van Fred en Marijke (ook wel 'Wilma' genoemd door kijkers) zit vol met gebreken, schimmels en onafgemaakte kamers. En de verbouwing wil niet vlotten, doordat Marijkes man chronisch ziek is. De hulp van John Williams' klusteam is dus hard nodig!

Fred en Marijke in 'Help, Mijn Man Is Klusser!'

Wanneer presentator John Williams langsgaat bij Fred en Marijke, die ook wel 'Wilma' wordt genoemd door kijkers, maakt haar eerste reactie alles duidelijk. "Ik ben strontmoe," zegt ze. Twee jaar geleden kochten zij en Fred de woning met als doel om meer rust te creëren. Alleen kregen ze totaal geen rust. "In plaats daarvan hebben we een rampenscenario gekregen," aldus Marijke. Haar man wordt vervolgens namelijk ziek en zijn ziekte blijkt chronisch. In de afgelopen jaren heeft hij niet alleen een openhartoperatie gekregen, maar ook twee hartinfarcten en corona. Pfoe! Ondertussen moesten ze dus tekenen voor het huis. "Tijdens de overdracht stond ik hier alleen voor," vertelt Marijke. Fred lag namelijk nog op de intensive care. Tijdens de overdracht ontdekt ze wel wat gebreken, zoals vochtplekken in de hoeken van het huis. Al blijkt de woning dus een flinke bouwval. Alleen hadden ze het huis wel nodig, want hun oude woning was al verkocht. En Fred moest ergens verblijven. "Dus ik heb getekend," aldus Marijke.

Spaargeld van dochter

De woning blijkt dus helemaal niet hun ideale huis. Er is nog veel onderhoud nodig, maar de verbouwing gaat veel te langzaam. Op een gegeven moment sliepen Fred en Marijke zelfs tijdelijk in een tent, terwijl Fred eigenlijk hartstikke ziek was. Eerder kregen ze wel hulp van een aannemer, alleen bleek dit niet zo succesvol. Het was een beginner, dus gingen er "behoorlijk wat dingetjes" mis. De gebreken werden alleen maar erger. Nu krijgen ze af en toe nog hulp, maar ze doen het voornamelijk zelf. Ze hebben momenteel al zo'n 100.000 euro in het huis gestoken. 65.000 euro kwam van de overwaarde, die ze kregen na de verkoop van hun vorige huis. 25.000 euro moesten ze bijlenen van Marijkes zus. Een hogere hypotheek aanvragen kan niet meer door hun leeftijd. Daardoor hebben ze ook de spaarpot van dochterlief omgekeerd. "Dat vind ik best erg," zegt Marijke. Het geld was namelijk bedoeld voor de studie van haar dochter. Marijke had hier twintig jaar voor gespaard.

Schuldgevoel

Marijke voelt zich wel verantwoordelijk voor alles, doordat zij de handtekening heeft gezet. Ze neemt het zichzelf daardoor wel kwalijk. Haar man zou zich richten op zijn revalidatie en zij op het huis. Fred heeft het goed gedaan, maar zij heeft haar 'berg' niet goed voltooid. Op dit moment proberen ze dus wel samen in het huis te klussen. Alleen werkt Fred volgens Marijke wel érg hard voor zijn doen. Het schrikt haar af. "Mijn grootste angst is om hier alleen over te blijven," zegt ze tegen John. Zelf houdt ze het overigens ook niet vol. Ze heeft namelijk ook wat rugklachten. Ze begint depressief te worden van de ellenlange verbouwing. De hulp van het Help, Mijn Man Is Klusser!-klusteam is hard nodig!

Verbijstering bij kijkers

De hele situatie van Fred en 'Wilma' Marijke zorgt wel voor verbijstering bij kijkers, zien we op social media. Vooral over het tekenen van het contract ontstaan een heleboel vraagtekens. "Ze moest het Fred door de strot duwen om te tekenen tussen de hartinfarcten door," schrijft iemand op socialmediakanaal X. "Misschien was dat wel een teken..." Daardoor durft een andere kijker de vrouw een "maf mens" te noemen. Ouch... Nog een kijker noemt de situatie misschien wel terecht "hopeloos". Het koppel was gewoonweg hopeloos. Ze hadden eigenlijk geen keus.

Liefde is wél aanwezig

Ondanks dat de woning zorgt voor een heleboel wanhoop bij Fred en Marijke, houden ze kennelijk wel nog enorm van elkaar. Zo zegt Fred op een gegeven moment sussend, dat Marijke hier ook niets aan kan doen. "Ik had het je kwalijk genomen als je het huis had afgeblazen," zegt hij juist. Daarom wil hij niet dat Marijke zich schuldig voelt. "Ik hoop dat je dat gevoel kan loslaten," aldus Fred. Aww...

Het klusteam van Help, Mijn Man Is Klusser! helpt het koppel wel erg goed. Het klusteam neemt de bovenverdieping voor hun rekening, terwijl Fred en Marijke samen in de woonkamer klussen. Met hulp van vrienden en familie wordt de woonkamer afgemaakt, waardoor ze een mooie woonkamer én slaapkamer hebben. Dus nu is het tijd om eindelijk meer tot rust te komen.

Lees ook: Help Mijn Man Is Klusser-kijkers verbijsterd over stel met torenhoge schuld: "waar liggen prioriteiten?"

Beeld: Screenshot uit 'Help Mijn Man Is Klusser' RTL / Videoland