Maxime Meiland wint smaadzaak van vermeende verkrachter: "enige juiste uitspraak"

Celebs door Jennifer

Even was het leven van Maxime Meiland in de ban van een rechtszaak rond haar biografie. Zo beschuldigde de vermeende verkrachter van Maxime haar van smaad, omdat haar beschreven ervaringen niet zouden kloppen. Echter blijkt haar goede gevoel van eerder terecht, want tijdens het kort geding is ze toch onschuldig gepleit door de rechter. Haar boek Maxime – Misbruikt, ontspoord en nu… gelukkig! mag dus gewoon onveranderd in de winkel blijven liggen.

Maxime Meiland wint smaadzaak

Het moet een mooie dag zijn voor Maxime Meiland en haar gezin. De realityster was een tijdje verwikkeld in een rechtszaak rondom haar biografie, doordat ze was aangeklaagd door haar vermeende verkrachter. In het boek beschrijft ze hoe hij haar heeft verkracht, alleen zijn de ervaringen volgens de man in kwestie niet waar. Daarom klaagde hij Maxime aan voor smaad en eiste hij een rectificatie en schadevergoeding. Twee weken geleden vond de desbetreffende rechtszaak plaats en Maxime had hier zelf wel een goed gevoel bij. Dat blijkt terecht, want de rechter geeft de vermeende verkrachter ongelijk.

Maxime hoeft dus haar biografie Maxime – Misbruikt, ontspoord en nu… gelukkig! niet te rectificeren en ook geen schadevergoeding te betalen. Volgens slachtofferadvocaat Sébas Diekstra en media-advocaat Allon Kijl was dit de "enige juiste uitspraak vanuit juridisch oogpunt". Een uitspraak in het voordeel van de vermeende verkrachter zou "een ongekende beperking van de vrijheid van meningsuiting" hebben opgeleverd. "Dan zouden andere slachtoffers mogelijk ook niet meer naar voren durven te treden vanwege de dreiging van juridische consequenties," aldus de advocaten van Maxime.

"Heel blij"

Zoals gezegd had Maxime zelf wel een goed gevoel erbij, nadat ze twee weken geleden de rechtbank verliet. Ze reageerde destijds "heel blij" te zijn met hoe het ging. Het was dus werkelijk een goed voorteken voor de toekomst. Dat Maxime de smaadzaak heeft gewonnen, komt doordat ze nooit duidelijk heeft gemaakt om wie het gaat. Er zijn alleen negatieve, seksuele ervaringen gedeeld, maar "zonder expliciet te maken met wie zijn die ervaringen heeft gehad". In het boek noemt ze de vermeende verkrachter een 'ex-bajesklant'. Ook ziet de rechter in dat de situatie tien jaar geleden al bekend was bij de vriendengroep van de man.

De advocaten van Maxime begrijpen daarnaast niet, waarom de vermeende verkrachter continu de media heeft opgezocht voorafgaand aan de smaadzaak. "Door zijn roekeloze gedrag heeft hij zichzelf herkenbaar gemaakt voor het grote publiek," vertellen ze. "En zou hij uiteindelijk door verschillende fotografen en een cameraploeg van RTL Boulevard herkend en vastgelegd zijn." Dit gedrag vinden ze nogal vreemd en onverstandig voor iemand, die klaarblijkelijk veel geeft om zijn privacy.

Update: vermeende verkrachter start bodemprocedure

Helaas voor Maxime krijgt de mooie dag toch een negatieve lading. De vermeende verkrachter start namelijk een bodemprocedure tegen de realityster, zo meldt zijn advocaat Peter Schouten aan RTL Boulevard. Volgens zijn advocaat verwijst de rechter zelf ook naar de bodemprocedure, omdat ze dan meer bewijzen kunnen aanleveren. "Mijn cliënt laat zich door dit vonnis niet uit het veld slaan," zegt Peter, die zelf ook wel kritisch is op de uitspraak. "Ik vind de uitspraak van het kort geding een vrijbrief aan beroemde mensen om beschuldigingen te uiten over normale mensen." Daarom blijven ze samen nog strijden voor een uitspraak, die positiever uitvalt voor de vermeende verkrachter. "HIj zal met de waarheid aan zijn kant doorgaan gerechtigheid te krijgen," aldus de advocaat. Overigens waren ze al bezig met voorbereidingen op een bodemprocedure. Zowel de advocaat als de cliënt wisten allebei dat het een langdurige zaak zou worden.

Lees ook: Oeps! Maxime Meiland niet blij met Erica als oppas na val dochtertje Vivé: "Mama, meen je dat nou?"