Sta je in de file? Doe deze dingen als je je verveelt

Reizen door Kyra

Iedere automobilist heeft wel eens te maken met file. Soms maar even, maar vaak duren ze wat langer. Wat doe je dan? Na een tijdje verveelt dat filerijden wel. Wij hebben wat tips voor jou om de file minder saai te maken.

Boodschappenlijstje in je hoofd

Onderweg naar huis, maar weet je nog niet wat je wil eten? Bedenk dat dan in de file. Je hebt genoeg tijd en gaat dan gelijk door naar de supermarkt voor de ingrediënten. Waar heb je al de hele week zin in? Ga je voor makkelijk of heb je zin om de chef uit te hangen? Maak anders dat ene gerecht dat je nog nooit heb gemaakt. Je hebt nu de tijd om je plan haarfijn uit te stippelen.

Podcast

Klaar met de radio? Al die reclames en herhaalde liedjes zijn op een gegeven moment genoeg geweest. Luister dan naar een podcast. Er is van elk genre wel een podcast te vinden. De lange file duurt zo minder lang, omdat je zelf niet na hoeft te denken en geniet van urenlange gesprekken. Er zijn genoeg podcasts te vinden op Spotify. Wil je een unlimited hoeveelheid aan podcasts? Neem dan een abonnement op Podimo.

Maak persona’s voor je medebestuurders

Houdt je van creativiteit? Laat de fantasie dan lopen en bedenk een verhaal bij je medemensen in de file. Staat er een kale man naast je? Geef hem een naam, een baan, een bestemming en ga zo maar door. Is zijn verhaallijn over voor jouw gevoel? Ga dan door naar de volgende persoon die je ziet. Let wel op: verlies je zelf niet in je fantasie, de weg blijft gevaarlijk als je niet oplet.

Karaoke

Wie zingt er nou niet eens mee met de liedjes op de radio. Vervang de radio door Spotify en zing luidkeels mee met jouw favoriete songs. Of gebruik YouTube om de versies zonder tekst te krijgen en zie hoeveel van de tekst je nu echt kent!

Kinderen mee? Autobingo

Heb je kinderen in de auto? Maak van tevoren autobingo. Autobingo is met dingen die je ziet in de auto en om je heen. Een plaatje van een gele auto, een grensbord, een McDonalds, ga zo maar door. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar houd het wel haalbaar. Zet er geen grensbord neer als je niet in de buurt van de grens gaat komen. Ook is het handig om verschillende versies van autobingo in de auto te hebben. Niemand weet immers wanneer er file is.

Bespreek wat je gaat doen op bestemming

Onderweg naar iets leuks met je vrienden? Bespreek dan alvast wat je daar gaat doen. Eten jullie gelijk, of eerst even uitrusten? Kijk ook verder dan de huidige dag. Zijn er activiteiten die jullie willen doen? Bespreek dat ook, dan hoef je dat niet meer op de bestemming zelf te doen.

Guess the song

Laat één persoon in de auto de game master zijn. Zij starten een liedje op en laten bijvoorbeeld alleen de eerste twee seconden horen. De anderen proberen te raden welk liedje het is en van wie. Tel de punten op en laat de verliezer een straf uitvoeren op de bestemming.

Spelletjes 

Ook andere spelletjes zijn leuk in de auto. De bestuurder let op, dus die doet minder aanwezig mee. Speel bijvoorbeeld wie ben ik? zonder het bordspel mee te nemen. Eén iemand neemt een persoon in gedachten die jullie allemaal kennen. Om de beurt mag iedereen een ja of nee vraag stellen om er zo achter te komen wie het is.

Verder is het ook leuk om ik ga op vakantie en ik neem mee te spelen. Het spel begint simpel, maar is lastiger hoe langer het spel zich vordert. Iemand begint met een voorwerp op te noemen. De volgende persoon noemt dat voorwerp én een nieuw voorwerp. Zo gaat het maar door. Uiteindelijk is het een hele waslijst die je onthoudt. Succes!