Beginnen met naar podcasts luisteren? Zo vind je de perfecte podcast voor jou

Vrije tijd door Maya Luz

Iedereen heeft tegenwoordig een podcast. Er is ontzettend veel aanbod en dus is er zeker voor ieder wat wils. Als je nog nooit naar een podcast hebt geluisterd is het aanbod waarschijnlijk nogal overweldigend, want welke podcast past nou bij mij? Dit is hoe jij een podcast kunt vinden die perfect bij jou past!

Lees ook: Tiktok gaat in tegen de productieve 5-tot-9 lifestyle: dit moet je erover weten

Kies een categorie

Binnen de wereld van podcast is er ontzettend veel aanbod. Over alles is er wel een podcast en dus kun je enorm veel keuzestress krijgen bij het uitkiezen van de juiste show. Bedenk daarom eerst waar je wil dat de podcast over gaat. Wil je bijvoorbeeld naar iets informatiefs luisteren of wil je liever lachen? Dit is een goede eerste stap bij het maken van die keuze. Kies vervolgens een onderwerp uit. Er zijn een hoop podcasts over series en films, over muziek, over politiek of over allerdaagse dingen.

Kies een niche

Zodra je een categorie hebt uitgekozen, heb je je eisen al iets specifieker gemaakt, maar het aanbod is alsnog erg breed. Maak je zoektocht nog gerichter door een niche uit te kiezen. Binnen de categorie films en series kun je bijvoorbeeld op zoek gaan naar podcasts over een specifiek genre of over jouw favoriete film of serie. Als je naar een show over mode wil luisteren kun je op zoek gaan naar content over jouw favoriete style of een podcast over de nieuwste trends. Maak je eisen zo specifiek mogelijk, hierdoor blijven er hoogstwaarschijnlijk een stuk minder opties over en kun jij makkelijker een keuze maken.

Kies een taal

Een taal kiezen is voor veel mensen waarschijnlijk een no brainer, maar het maakt daadwerkelijk uit. Sommige mensen luisteren bijvoorbeeld het liefst alleen naar Nederlandstalige podcasts, anderen geven de voorkeur aan Engels. Bedenk voor jezelf wat jij fijner vindt. Als je een podcast het liefst aanzet op de achtergrond en luister je niet actief? Dan is Nederlands waarschijnlijk beter. Voor actieve luisteraars is Engels ook een prima optie. Ben je een nieuwe taal aan het leren? Ga dan eens op zoek naar shows in die taal, hier kun je een hoop van leren!

Bepaal hoe lang je wil luisteren

Podcasts zijn er in allerlei verschillende lengtes. Sommige shows duren twintig minuten, anderen duren een uur of zelfs langer. Bepaal voor jezelf hoe lang jij je zou kunnen focussen op zo'n aflevering en op welke momenten je ernaar wil luisteren. Als je naar een aflevering wil luisteren in de trein, is een aflevering met de lengte van jouw reis bijvoorbeeld ideaal. En als je iemand bent die het moeilijk vindt om je aandacht erbij te houden voor een langere periode, is een kortere aflevering waarschijnlijk beter.

Probeer een aflevering uit

Als het goed is het je nu een handje vol podcasts die voldoen aan jouw eisen. Nu kun je nog wat extra research doen om te achterhalen of de podcast bij jou past. Zoek de podcast op op sociale media en lees reviews. Bevalt dit allemaal? Dan kun je eens een aflevering uitproberen. Dit is uiteindelijk de beste manier om te achterhalen of een show bij jou past. Bevalt de eerste aflevering niet? Dan kun je altijd nog een andere proberen. En onthoud dat je ook meerdere podcasts door elkaar kunt luisteren, wees dus niet bang om meerdere podcasts een kans te geven. Wie weet vindt je meerdere shows die jij geweldig vindt!

Lees ook: Waar je vroeger altijd ruzie over maakte met je broer of zus