7X etenswaren die je kunt invriezen (maar het niet van zou verwachten)

Eten door Anjali

Door overgebleven voedsel in te vriezen ga je verspilling tegen. Ook deze etenswaren kun je gewoon invriezen, terwijl je dat misschien nooit bedacht had.

1. Wijn

Wijnliefhebbers opgelet! Je kunt wijn prima invriezen. Blokjes wijn zijn perfect voor kaasfondue, sauzen en soepen: het enige wat je hoeft te doen is een blokje in de pan gooien! Daarnaast vinden veel mensen het een zonde om blokjes ijs in de wijn te doen, omdat de wijn dan verdund wordt met water. Door blokjes bevroren wijn aan je glas te te voegen wordt je wijntje alsnog heerlijk koud, maar zonder het te verdunnen. Plus, je hebt na het ontdooien nog stiekem wat extra slokken. Win-win!

2. Kaas

Het je oude of harde kaas die je later nog wilt gebruiken om mee te koken? Stop de kaas dan in de vriezer! De kaas kan door kristallisering wel van structuur veranderen, dus een blokje kaas uit het vuistje zal niet heel lekker meer zijn. Maar de ingevroren kaas in de kaasfondue of lasagne gebruiken kan niet misgaan.

3. Eieren

Kippeneieren kun je prima in de ijskast bewaren. Kluts de rauwe eieren wel eerst van te voren, en giet het mengsel daarna in een bakje of ijsblokjesvorm. Laat de eieren ook niet in hun schaal zitten, dan heb je namelijk risico op gebarsten eitjes. En niemand wilt bevroren rauwe ei uit de vriezer schrapen.

4. Chips

Dit klinkt misschien heel gek, maar dichte zakken chips kun je gewoon invriezen. Is de zak al geopend? Dan kun je de overgebleven chips in een zakje doen met folie eromheen. Door de chips in de vriezer te leggen behouden ze hun knapperigheid, en wordt de chips niet zacht.

5. Vleeswaren

Vleeswaren kunnen in ongeopende pakjes recht de ijskast in gedaan worden. Als ze geopend zijn kun je invriezen in een diepvrieszakje. Hierdoor kun je het vlees tot twee maanden bewaren, maar daarna zul je het toch écht moeten opeten.

6. Avocado's

Rijpe avocado's kunnen ook gewoon ingevroren worden. Pel de avocado eerst, doe er een paar druppels citroensap overheen en plet de avocado tot een prakje. Stop het in een zakje en leg het in de diepvries. Gebruik wanneer je zin hebt in toast met avocado of als guacamole bij je chips of nacho's.

7. Chocolade

Het komt misschien niet vaak voor dat je chocolade overhoudt, maar voor het geval je nog een groot blok hebt liggen: invriezen dat stuk! Als je het later weer uit de vriezer haalt, stop 'm dan eerst een tijdje in de koelkast voor je er van gaat eten.