Waarom herinnert de één z'n dromen wel en de ander niet?

Psyche & spiritualiteit door Anne-Fleur

Ooit weleens afgevraagd waarom jij jouw dromen altijd in geuren en kleuren kan na vertellen, maar jouw partner bijvoorbeeld nooit? Je bent vast niet de enige. Wij waren eigenlijk ook wel benieuwd naar waarom de één z'n dromen wél onthoudt, maar de ander vrijwel niet. In dit artikel leggen we het je haarfijn uit.

Waarom onthoud je je dromen wel (of niet)?

Zelfs als je je nachtelijke escapades niet onthoudt, is het goed om te weten dat iedereen droomt. Je zou wel kunnen zeggen van niet, maar dan heeft dat er gewoon mee te maken dat jij je dromen simpelweg niet onthoudt. Als je vaak wakker wordt zonder enige actieve herinning aan de nacht, kan dat verschillende redenen hebben. We leggen het je uit.

Inactief brein

Wanneer je slaapt zijn er in je hersenen minder processen bezig. Je hersenen proberen nu ook eenmaal een beetje rust te krijgen. Eén van deze processen is het creëeren van je langetermijnherinneringen. Psycholoog Deirdre Barrett legt aan Scientific American Mind uit: "Als een droom eindigt vóór we wakker worden, herinneren we ons die dus vrijwel nooit meer. Dat is anders voor dromen die nog bezig zijn als we wakker worden. Ons brein – inclusief de processen die met herinneringen te maken hebben – is dan al aan het opstarten".

Afleidingen

Het tegenovergestelde is in een Frans onderzoek in 2018 ook bewezen: mensen met een actief brein in rust onthouden dromen gemakkelijker. Uiteindelijk verschilt dat natuurlijk allemaal per persoon. Echter is het ook zo dat elke afleiding die je tegenkomt ervoor kan zorgen dat je je droom weer helemaal vergeet. Het knallende geluid van je wekker, bijvoorbeeld, is daar al genoeg voor.

Veel emoties

Een andere factor die ervoor kan zorgen dat jij je dromen wel onthoudt, is het ervaren van een heleboel emoties. Heb je bijvoorbeeld veel verdriet of stress, dan is de kans groter dat jij je dromen de volgende dag nog kunt navertellen. Je brein is bij het ervaren van veel emoties immers veel actiever. Dit kan ook de reden zijn dat nachtmerries intenser zijn en dat je deze nare dromen vaak nog weet.

Man versus vrouw

Uit onderzoek in 2012 is nog gebleken dat er ook een degelijk verschil zit tussen mannen en vrouwen wat betreft het onthouden van dromen. Blijkbaar zijn vrouwen daar een stuk beter in dan mannen... Ook is gebleken dat mensen naarmate ze ouder worden juist slechter worden in het navertellen van dromen.