Over Mijn Lijk-kijkers in tranen door laatste momenten van Zoë: "leven is zo oneerlijk"

Media door Jennifer

De nieuwste aflevering van Over Mijn Lijk heeft een hoop indruk achtergelaten bij de kijkers. Tranen vloeiden rijkelijk door de situaties bij de deelnemers en dan vooral door Zoë (28). In de zesde aflevering zien we de laatste momenten van de sterke jongedame, die iedereen flink wat mooie boodschappen heeft bijgebracht. Daarnaast creëert ze een zeer bijzonder tv-moment, wanneer ze een laatste sigaretje opsteekt met presentator Tim Hofman.

Zoë in Over Mijn Lijk

Het tiende seizoen van Over Mijn Lijk weet weer een heleboel mensen te raken. Dat komt vooral door het sterke karakter van de jonge, ongeneeslijk zieke deelnemers. Zo hebben we Zoë, waarvan meteen in het begin al haar herdenkingsdienst wordt getoond. Het is dus direct duidelijk, dat ze het niet overleeft. Wel blijkt Zoë een zeer bijzonder persoon met een mooie levensmotto: leef je mooiste leven. En dat doet ze zoveel mogelijk! Zelfs wanneer ze echt ziek aan het worden is, heeft ze nog een aantal dingen die gedaan moeten worden. Zo viert ze vlak voor haar overlijden nog haar 28ste verjaardag, thuis in het bijzijn van haar naasten. Op de verjaardagstaart vol blauwe vlinders staat ook weer haar levensmotto.

Helaas gaat het dus in aflevering 6 van Over Mijn Lijk niet goed met Zoë. Zo vertelde haar moeder in februari 2023 aan presentator Tim Hofman, dat Zoë inmiddels een spinale katheter in haar rug had gekregen. Dit om pijn tegen te gaan in haar longvlies. Daarnaast zit ze vanaf dat moment ook aan het zuurstof. Bij de laatste ontmoeting met Tim zien we haar ook met een zuurstofmasker.

Sigaretje roken

Hoewel Zoë dus steeds zwakker en zieker wordt, oogt ze op haar 'sterfbed' nog vrij sterk. Ze vertelt Tim duidelijk over haar huidige situatie, wel met her en der een kuchje. Aan haar fysieke gesteldheid is duidelijk te zien, dat ze niet lang meer heeft. Toch probeert ze dus nog zoveel mogelijk te genieten van het leven. Al worden de uitstapjes steeds kleiner. Ze verlaat haar woonplaats Lisse niet meer. Door de huidige situatie denkt Zoë daardoor wel meer aan euthanasie dan normaal. "Zo hoeft het van mij niet meer," zegt ze. Ze realiseert zich dat dit een "hele zware gedachte" is. Haar ouders raken hier ook van in paniek, merkt ze. Dat heeft ze zelf echter niet. "Ik denk dat ik het echt als een verlossing kan zien straks," aldus Zoë.

Ze verbaast zich wel over de enorme kloof tussen haar mentale en fysieke gesteldheid. "Ik ben mentaal nog niet waar ik lichamelijk ben," legt ze uit. En dat vindt ze zeker vervelend. "In mijn hoofd komt het nog een soort van goed," vertelt ze. "Dat ik denk: oh, ik moet nog even opknappen. Ik ga me wel weer iets beter voelen. Ik zit volgende week weer met vriendinnen op het terras. Zo denk ik eigenlijk nog steeds." Alleen is dat helaas niet de realiteit. Dat weet Tim maar al te goed. Op een gegeven moment zegt hij weer, dat dit hun laatste ontmoeting is. "Dat denk ik wel," reageert Zoë. "Zeg nooit nooit, maar dat denk ik wel." Eén van haar laatste wensen blijkt trouwens een nogal bijzondere. Ze wil nog graag een sigaretje roken met Tim. Hij rookt normaal eigenlijk nooit, maar maakt voor de zieke Zoë een uitzondering. "Als dit jouw laatste wens met mij is, dan neem ik 'm, hoor," aldus Tim.

Meer op Instagram

Kijkers in tranen

Het zorgt voor een indrukwekkend tv-moment, maar ook zeker voor een hoop ontroering en tranen. Op socialmediakanaal X zien we dat kijkers het niet droog houden tijdens de aflevering van Over Mijn Lijk. "Jij bent niet goed," reageert Tim, wanneer hij en Zoë de sigaretten aansteken. Al schrijft hij op Instagram, dat hij blij is met dit moment. "Een bijzonder moment, waarin ze toch nog even het laatste woord kon hebben in een situatie waar weinig meer te onderhandelen viel," schrijft hij. "Een daad van verzet tegen een aanstaande dood. Dat vergeet ik nooit meer."

Lees ook: Mooi! Zoë uit Over Mijn Lijk werd in de 'laatste fase van haar leven' verliefd: "nooit verwacht"