Mooi! Zoë uit Over Mijn Lijk werd in de 'laatste fase van haar leven' verliefd: "nooit verwacht"

Media door Jennifer

Als je echt verliefd bent op iemand, wil je het liefst zo lang mogelijk leven met die persoon. Alleen wat als je ongeneeslijk ziek bent? Zoë (27) uit het tv-programma Over Mijn Lijk zit momenteel in de laatste fase van haar leven. Aan het begin van het seizoen is ze single en verwacht ze weinig van de liefde. Alleen wordt ze vervolgens op de drempel tóch nog verliefd. Aww!

Zoë in Over Mijn Lijk

In het populaire, ontroerende tv-programma Over Mijn Lijk zien we onder meer de 27-jarige Zoë. Een sterke jongevrouw, maar wel met een vervelende rotziekte. Ze heeft botkanker en het is helaas ongeneeslijk. Daarom geniet ze nog zoveel mogelijk van het leven met haar vrienden en familie. Zo zagen we in de derde aflevering al, hoe Zoë een groot feest hield met al haar naasten. Hier hield ze ook een ontroerende afscheidsspeech, waar veel kijkers destijds tranen in de ogen van kregen. Onder meer door bijzondere boodschappen als: "Stel niks uit wat je graag wilt en wat binnen je macht ligt." Ze moedigt iedereen aan om altijd eigen dromen te volgen. "Volg het pad van je eigen dromen en niet andermans verwachtingen," aldus Zoë.

Helaas wordt haar eigen leven steeds minder. Vooral wanneer ze een remmingsmiddel krijgt voor de uitzaaiingen van de kanker. Dit medicijn heeft namelijk ook een aantal bijwerkingen. Zo komt ze op een gegeven moment op de eerste hulp terecht door inwendige bloedingen. Die ontstonden door het remmingsmiddel. Hierdoor besluit ze om het medicijn te stoppen, alleen wordt haar leven daardoor wel onzeker.

Genieten van kleine dingen

Eigenlijk is het nu namelijk wachten op haar einde. De artsen kunnen verder niets doen voor haar. Presentator Tim Hofman confronteert haar in de vijfde aflevering van Over Mijn Lijk ook maar meteen met de feiten, wanneer hij bij haar langsgaat in haar moeders huis. "Je bent wel heel ziek," zegt hij. "En je hebt ook niet zo lang meer." Het is op dat moment januari 2023 en zelf hoopt Zoë de zomer te halen. Alleen realiseert ze zich dat dit waarschijnlijk niet lukt. Daarom leert ze om te genieten van de kleine dingen. Hier had ze wel altijd moeite mee, vertelt ze. Dan vraagt haar psychiater wat ze eigenlijk nog wil doen, waarop zij reageert: "Daar wacht ik nog even mee tot ik me beter voel." Dat terwijl ze zich niet meer beter gaat voelen. In maart 2023 overlijdt ze helaas inderdaad. Daarom leert ze in de laatste fase van haar leven nog om kleiner te denken. "Als ik een weekendje weg wil gaan met vriendinnen, dan denk ik aan Parijs, Maastricht, Valkenburg, Antwerpen," vertelt ze. "Toen zei m'n psychiater: je hebt ook hele leuke hotels in Noordwijk en Amsterdam."

Als jongedame van 27 is 'klein denken' soms inderdaad niet makkelijk. Vooral niet als je op social media allemaal foto's van vrienden ziet in toffe, Europese steden. Het is niet makkelijk, maar Zoë probeert het echt. Ze probeert zeker meer te genieten van kleine dingen en vrienden toe te laten in haar zieke leven. "Het is gewoon heel lastig, omdat ik mezelf niet wil zien als een ziek persoon," legt ze uit. Aan Tim belooft ze in ieder geval, dat hij áltijd langs mag komen: "In welke staat ik ook ben."

Weer verliefd

Het gaat momenteel dus niet goed met Zoë, maar gelukkig heeft ze ook mooi nieuws. Ze is namelijk weer verliefd geworden en dat vindt ze zeker bijzonder. "Dat je in de laatste fase van je leven gewoon nog iemand vindt," vertelt ze. Het gaat om Michael, die ze al kent sinds haar vijftiende. Ze zitten ook in dezelfde vriendengroep. Alleen heerste bij hen altijd al een bepaalde spanning. "Dat is eigenlijk nu pas tot bloei gekomen," zegt ze daarover. Het maakt haar heel blij: "Ik had nooit verwacht, dat ik in deze fase van mijn leven nog verliefd zou worden." En dan vooral dat iemand zoveel geduld kan hebben. "Hij moet echt veel slikken," realiseert ze zich. Door haar mist hij feestjes, verjaardagen. "Hij laat alles vallen om bij mij te kunnen zijn. Dat vind ik heel bijzonder voor iemand van mijn leeftijd," aldus Zoë.

Veel steun

Ze hebben nu zes maanden met elkaar en natuurlijk is het soms wel lastig voor Michael. Vooral wanneer hij ziet hoeveel pijn zijn vriendin heeft. "Maar we proberen ook samen zoveel mogelijk positiviteit te krijgen," vertelt hij. Hij motiveert haar ook goed, wanneer ze het even niet meer ziet zitten. Zo wordt ze regelmatig onzeker, doordat ze een dikker gezicht heeft gekregen door dat remmingsmiddel. "Hij steunt mij daar erg in. Dat is wel heel fijn." Michael gelooft ook, net als Zoë haar vader, in wonderen. Iets wat haar natuurlijk alleen maar kan helpen. "Je kan natuurlijk in een hoekje gaan zitten en verdrietig zijn, maar dat heeft voor haar geen positief effect," aldus Michael. Zoë is wel echt verliefd, inclusief de spreekwoordelijke vlinders in de buik. "Dat verlicht alles," vertelt ze. "Dat is ook een soort medicijn."

Lees ook: Mooi! Jegor en vriendin krijgen positief babynieuws in Over Mijn Lijk, kijkers in tranen: "zo gegund"