Tranen met tuiten bij Over Mijn Lijk-kijkers door afscheid Jeffrey: "verschrikkelijk mooi programma"

Media door Jennifer

De nieuwste aflevering van Over Mijn Lijk zorgt weer voor een heleboel tranen bij kijkers. Ondanks dat er ook wat ruimte is voor meer 'luchtige' beelden, hebben de emoties toch de bovenhand. Vooral het afscheid van Jeffrey, die euthanasie pleegt, raakt veel mensen op social media. Niet alleen zijn verhaal, maar ook de mooie boodschap die hij heeft aan anderen.

Tranen met tuiten bij kijkers 'Over Mijn Lijk'

Elke week ontstaat bij kijkers van Over Mijn Lijk weer een groot tranendal. De verhalen van de hoofdpersonen uit het tiende seizoen zijn erg mooi, maar natuurlijk ook verschrikkelijk emotioneel. Gelukkig voor de kijkers begint de nieuwste aflevering nog ietwat 'luchtig' met de 25 for life-party van Eva. Al heeft het verjaardagsfeestje wel een heftige, achterliggende boodschap. Zo weet Eva op dat moment niet honderd procent zeker of ze haar 26ste levensjaar haalt. Daarom probeert ze alles uit het leven te halen, nu het nog kan. "Geniet van vandaag en niet van morgen. Kijk niet te ver naar de toekomst en leef nu," aldus Eva.

Dat is een boodschap waar de andere hoofdpersonen uit Over Mijn Lijk zich ook aan houden. Zo geniet de 32-jarige Jegor enorm van het leven met zijn vriendin Daisy, die tot hun grote geluk ook zwanger is geworden. In aflevering 7 is het eindelijk zover: Daisy gaat bevallen!

Eerste kindje voor Jegor

De bevalling gaat gelukkig goed en Jegor en Daisy krijgen hun eerste kindje: zoontje Lev. Natuurlijk gaat presentator Tim Hofman snel langs bij de kersverse ouders met een kraamcadeautje. "Ik blijf het nog steeds heel gek vinden," vertelt Jegor. "Hij bepaalt wel ons leven nu." Dat klinkt bij Tim goed in de oren. "Dat is dan een mooie switch volgens mij?" suggereert hij. "Volgens mij was het eerst wat anders, wat jouw leven aan het leiden was." De komst van hun eerste kindje is inderdaad een fijne afleiding voor zowel Jegor als Daisy. Soms denkt hij hele dagen niet meer aan de "stomme kanker". "Dit is veel belangrijker. Al je energie stop je hierin," aldus Jegor. De toekomst van zoontje Lev is misschien wel belangrijker geworden dan zijn eigen toekomst. Jegor voelt meer druk om zijn zoontje te laten leven, maar wil daarom zelf ook langer leven. "Je leeft voor iemand anders," vult Daisy aan. Hij is ook minder bang voor de dood. "Als het gebeurt, gebeurt het," zegt hij. "Tot die tijd probeer ik hem het beste mee te geven." Aww...

Afscheid Jeffrey

Dat heeft Jeffrey uit Over Mijn Lijk waarschijnlijk ook jaren gedaan. Alleen komt voor hem nu toch langzaamaan een einde aan zijn leven met kanker. Zo zit hij op een gegeven moment aan tafel met zijn gezin, inclusief de kinderen, waar ze met de begrafenisondernemer praten over euthanasie. De gezondheid van Jeffrey is op een gegeven moment heel snel naar beneden gegaan door een abces. Alles zat verstopt en dat is totaal niet goed. "Daar houdt het eigenlijk uiteindelijk mee op," aldus Jeffrey.

Hij wil alles wel goed achterlaten voor zijn vrouw Trudy en hun kinderen. Het huis moet dus af zijn. Alleen gaat hij het resultaat zelf niet meemaken. "Dat vind ik wel klote," reageert hij hierop. Hij merkt namelijk dat hij elke dag meer afzwakt. Hij is daarom ook niet bang voor de dood, vertelt hij later bij de begraafplaats van zijn favoriete opa. Hier komt hij ook te liggen. De dood zou nu als een opluchting voelen, ook voor Jeffreys vrouw Trudy. "Jef gaat nu meer lijden," legt ze uit. "En die lijdensweg wilde hij niet. Dat zei hij al gelijk, toen de diagnose kwam."

Geen lijdensweg

Jeffrey zag ook Trudy's moeder lijden, die daar geen keuze meer in had. "Dat heeft hem ook aangezet tot: dit ga ik echt niet doen," vertelt Trudy. Jeffrey is naar eigen zeggen op de wereld gekomen met een lach en wil weggaan met een lach. Hij wil herinnerd worden als een vrolijke man. "Die altijd voor iedereen klaarstaat en die nooit zou opgeven," vertelt hij. Daarnaast heeft hij altijd respect voor andere mensen. Dat is ook een boodschap aan anderen: "Blijf bij jezelf en laat iedereen in z'n waarde." Mooi!

Uiteindelijk heeft Jeffrey de nieuwe schuifpui, woonkamer en muren gezien. Daarna is het voor hem tijd om te gaan. Natuurlijk niet zonder een afscheid van Tim. In de laatste momenten van zijn leven ervaart hij gelukkig minder pijn. "Goede reis," zegt Tim, terwijl hij Jeffrey een laatste handdruk geeft. Op socialmediakanaal X stromen de emotionele reacties van Over Mijn Lijk-kijkers binnen:

Lees ook: Over Mijn Lijk-kijkers in tranen door laatste momenten van Zoë: "leven is zo oneerlijk"