Dit is waarom je Instagram Stories precies in die volgorde te zien krijgt

Vrije tijd door Maya Luz

Soms lijkt het wel alsof Instagram alles over ons weet. Je krijgt bijvoorbeeld altijd de Story van je crush als eerste te zien als je de app opent. Je hebt je vast weleens afgevraagd hoe dit eigenlijk komt. Wij leggen je haarfijn uit waarom je Instagram Stories in een bepaalde volgorde worden weergegeven.

Lees ook: Tiktok stapt over van influencen naar de-influencen: dit is alles wat je erover moet weten

Algoritme

Alle sociale mediaplatformen werken met algoritmes en Instagram dus ook. En doordat er een algoritme is, kun je stellen dat er geen sprake is van willekeur als het op Stories aankomt. Voor posts op je feed maakt Instagram gebruik van een algoritme dat erg lijkt op die voor de Stories. De app kijkt naar jouw interacties met accounts. Als je de posts van een account vaak liket of comments plaatst, ziet Instagram dit als een account die jij leuk vindt. Accounts met wie je veel interactie hebt, krijgen dan ook prioriteit in je feed.

Interactie

Voor Stories hangt de volgorde van twee factoren af. De eerste is interactie. De accounts waar jij veel interactie mee hebt, zullen vooraan staan in de Story feed. De app zoekt naar patronen in jouw gedrag om erachter te komen welke accounts ze vooraan moeten plaatsen. Het heeft puur te maken met jouw eigen gedrag in de app. Je krijgt dus helaas niet de Story van je crush als eerste te zien omdat ze jouw account veel bezoeken. Het is eerder andersom. 

De app kijkt naar je likes en comments om te zien welke accounts jij graag wil zien. Daarnaast kijkt het ook naar de accounts die je vaak opzoekt. Als je iemands account vaak bezoekt, krijg je diens Story ook snel te zien. Stalken heeft dus consequenties! Of je iemands Story vaak bekijkt heeft ook invloed. De app kijkt naar hoe vaak je de Stories van een account direct bekijkt bij het openen van de app. En iemand Story skippen heeft helaas geen zin, hij zal in je feed blijven staan.

Het is logisch dat Instagram de Stories op deze manier indeelt. Op deze manier krijg je de Stories te zien van mensen waarin je daadwerkelijk geïnteresseerd bent. In jouw feed zie je waarschijnlijk de Stories van je vrienden bijvoorbeeld als eerste. Dat is een stuk leuker om te zien dan de Story van iemand waar je eigenlijk geen contact meer mee hebt.

Chronologische volgorde

Naast de interactie met accounts, kijkt het algoritme ook naar de volgorde waarin de Stories geplaatst zijn. Je zal waarschijnlijk eerder de meest recente Stories van je vrienden te zien krijgen dan een Story die er al even op staat. Toch krijgt de interactie altijd voorrang. Als je twee beste vrienden allebei een Story hebben gepost, krijg je de nieuwste als eerste te zien. Maar een Story van een account waar je weinig interesse in toont, zal geen voorrang krijgen over Stories van je bestie.

Lees ook: Dit is de nieuwe foodtrend op Tiktok: Kaas en augurk