Feit of fabel: je moet je fruit altijd wassen

Eten door Anjali

Even onze appel wassen om de bestrijdingsmiddelen eraf te halen lijkt heel erg logisch, maar werkt het wel echt?

Bestrijdingsmiddelen

Eén regenbui en de boer mag zijn gewassen weer opnieuw spuiten. Het klinkt onwaarschijnlijk dat de boer dat ook daadwerkelijk doet, en dat is het ook. Pesticiden zijn namelijk niet zo gemakkelijk om van groente en fruit af te krijgen. Als bestrijdingsmiddelen als tegen weer en wind kunnen, zal een snelle afwasbeurt ook niet echt helpen. Daarnaast kan het goedje ook binnenin de groenten en fruit zitten. Om het maar even gelijk duidelijk te maken: je verse voedsel wassen maakt geen verschil.

Weinig pesticiden

Je zal je nu vast zorgen maken: het heeft geen zin om je fruit te reinigen, maar de bestrijdingsmiddelen zitten er wel nog op. Geen paniek, de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid onderzocht een aantal jaar geleden meer dan 88.000 stuks groenten en fruit of de veiligheid van pesticiden. Wat blijkt? Op tweederde van alle stukken zaten er helemaal geen bestrijdingsmiddelen! In de meeste andere gevallen ging het om kleine en niet-gevaarlijke hoeveelheden. Ze concludeerden daarom dat er geen gezondheidsrisico aan de bestrijdingsmiddelen op groenten en fruit zat.

Fruit wassen

Wat wél helpt wanneer je je fruit reinigt, is het weghalen van zand en andere viezigheid. Minuscule beestjes vinden het water ook niet fijn, net als sommige bacteriën. Wel is het zo dat niet-dierlijke producten weinig voedselvergiftigingen veroorzaken, dus geen reden tot paniek. Vind je het idee van pesticiden toch niet zo fijn en wil je toch zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen binnenkrijgen? Kijk dan of het voedsel gekweekt is in de Europese Unie. Deze soorten bevatten veel minder pesticiden, en de besterijdingsmiddelen die wel gebruikt worden zijn een stuk veiliger dan sommige exotische soorten.

Feit of fabel?

Als je je groenten en fruit wast om van de bestrijdingmiddelen af te komen, is het een fabel. Dit is namelijk (bijna) onmogelijk. Maar als je dit doet omdat het stuk fruit net van de boom afkomt of uit een zak vol met zand en aarde, kun je ze beter wel wassen. Dat zand in je mond, dat is natuurlijk niet fijn. Dit is iets dat je er wél af kunt wassen. Net als insecten en bacteriën overigens, al zul je nooit alle bacteriën eraf krijgen als je het stuk fruit niet kokendheet wast. En een gloeiendhete appel, daar zitten we natuurlijk niet op te wachten. Eetsmakelijk alvast!