Hét verschil tussen de matte en glanzende kant van aluminiumfolie

Eten door Anjali

Aluminiumfolie: onmisbaar in elke keuken. Het zal je vast wel eens opgevallen zijn dat er twee verschillende kanten zijn, maar waarom?

Aluminiumfolie 

Iedereen gebruikt het wel eens: om een bord voedsel langer warm te houden, om broodjes in te pakken of om eten af te dekken. Iedereen heeft het folie in huis, en zo niet ben je er zeker wel eens in aanraking mee gekomen. Het is je dan ook vast wel eens opgevallen dat er een matte en een glanzende kant aan zit. Waarom is dat zo? En wat is het verschil tussen de twee kanten?

Twee kanten

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat aluminiumfabrikanten niet expres twee verschillende kanten maken. Dat heeft te maken met het productieproces: het materiaal rolt er nu eenmaal aan de ene kant glanzend uit, terwijl de andere kant mat blijft.

Verschil

Veel mensen zweren erbij dat de twee verschillende kanten ook twee verschillende functies hebben. Zo zou de glanzende kant de hitte weerkaatsen, terwijl de matte zijde warmte meer zou vasthouden. Een aardappel poffen zou beter zijn met de glimmende kant naar binnen omdat de aardappel dan beter doorgaart. Maar is dat ook écht zo?

De realiteit 

Als je nu overtuigd bent van de logica en gelooft dat de verschillende kanten allebei een andere functie hebben, hebben we slecht nieuws voor je. Dat schijnt namelijk helemaal niet zo te zijn. Sommige chefs merken zelfs op dat de glanzende kant wel eens afgeeft op het voedsel dat ze voorbereiden.

Conclusie

Of de twee zijdes effect hebben oo het bereiden van voedsel weten we dus niet helemaal, naar wél weten we dat aluminiumfolie goed is voor verschillende andere dingen. De multifunctionaliteit zorgt er namelijk voor dat je zilveren bestek prima kan poetsen met het folie en kun je het ook gebruiken als opvulling bij het inpakken van gerechten en cadeaus. Je kunt er zelf zilveren sieraden mee reinigen! Het is daarom altijd handig om het in huis te halen, je weet immers nooit waar je het nog meer voor kunt gebruiken.