Lekker een zak chips openmaken, maar waarom zit er zoveel lucht in?

Eten door Anjali

Je kent het wel: je trekt een zak chips open, maar komt erachter dat meer dan de helft eigenlijk lucht is. Hoe kan dat?

Geen lucht

Om het maar even duidelijk te maken: er zit helemaal geen lucht in de chipszak. Hij ziet er wel uit als opgeblazen ballon, en het is logisch dat je je daarom bedrogen voelt als je er vervolgens maar een handjevol chips uit kan halen, maar de 'lucht' die de rest van de zak vult is eigenlijk stikstofgas. De normale lucht uit de verpakking wordt eruit gezogen en vervangen door bijna honderd procent stiktof. Dit proces heet Modified Atmospheric Packaging (MAP), en het is een vrij complex proces. Maar waarom bedenken fabrikanten een proces dat zoveel moeite brengt bij het wegpompen van zuurstof? Daar is een simpel antwoord voor: zuurstof is helemaal niet goed voor de chips.

Zuurstof bederft chips

Je zult vast wel eens gehad hebben dat je chips niet afsluit en het de volgende dag zacht is. Tenzij je zo'n persoon bent die gelijk de hele zak leeg eet (we geven je groot gelijk, en je bent zeker niet de enige), heb je ook gemerkt dat chips gewoonweg écht niet hetzelfde smaakt als je de zak een paar dagen later weer pakt. Geen krokante bite, maar een zacht en zompig schijfje gemaakt van aardappel. De zuurstof in de lucht zorgt er namelijk voor dat jouw favoriete snack bederft. Omdat fabrikanten dit ook weten, vervangen zij deze zuurstof door stikstof. Stikstof tast de chips namelijk niet aan, omdat het geen verbinding met andere stoffen vormt. Nog steeds is de zak wel érg opgeblazen, waarom moet dat eigenlijk zo?

Airbag

De stikstof die wordt toegevoegd aan de zak houdt niet alleen je knapperige snack vers, maar het gas zorgt er ook voor dat de zak extra goed beschermt blijft tijdens het vervoeren. Chips is namelijk heel kwestbaar zoals je vast wel hebt gemerkt, en de meeste mensen zitten niet te wachten op kruimels en piepkleine stukjes. Omdat de verpakking zo goed gevuld is met stikstof vormt het gas een bumper die knallen, hobbels en bobbels opvangen. Jouw dierbare zoute en knapperige snackjes blijven hierdoor heel goed beschermt. Hierdoor kun je onbezorgd boodschappen doen, en niet nadenken over of de inhoud van de zak niet zacht of kapot is. En trouwens, maar je maar geen zorgen om de gstikstofgassen die zich in de zak bevinden: dit gas is niet schadelijk voor de gezondheid.