Hoe maak je een parketvloer schoon en onderhoud je deze?

Wonen door Djamila

Een parketvloer is een prachtige toevoeging aan elk huis. Het is echter belangrijk om je parketvloer goed schoon te maken en te onderhouden om hem er mooi en in goede conditie te houden. In dit blogbericht geven we je tips voor het schoonmaken en onderhouden van je parketvloer.

Dagelijks onderhoud

Het dagelijks onderhoud van je vloer is belangrijk Of het nu gaat om een PVC vloer, laminaat of een andere type vloer. Stofzuig je parketvloer daarom regelmatig met een zachte borstel. Dit voorkomt dat vuil en stof in de poriën van het hout trekken.

Je kunt ook een dweil gebruiken om je parketvloer schoon te maken. Gebruik hiervoor een droge of licht vochtige dweil. Te veel water kan het hout beschadigen.

Wekelijks onderhoud

Eens per week kun je je parketvloer dweilen met een mild schoonmaakmiddel. Gebruik een schoonmaakmiddel dat speciaal is ontwikkeld voor parketvloeren. Dit voorkomt dat het hout wordt beschadigd.

Je kunt ook een parketolie of -was gebruiken om je parketvloer te beschermen. Dit zorgt ervoor dat het hout minder snel slijt en vuil wordt.

Maandelijks onderhoud

Eens per maand kun je je parketvloer polijsten. Dit zorgt ervoor dat de vloer er weer glanzend uitziet. Gebruik hiervoor een speciale parketpolijstmachine.

Speciale vlekken

Als er vlekken op je parketvloer komen, is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te verwijderen. Hoe langer een vlek blijft zitten, hoe moeilijker deze te verwijderen is.

Hier zijn enkele tips voor het verwijderen van speciale vlekken:

  • Vlekken van eten en drinken: Veeg de vlek zo snel mogelijk op met een droge doek. Gebruik vervolgens een mild schoonmaakmiddel om de vlek te verwijderen.

  • Vlekken van schoenen en huisdieren: Veeg de vlek zo snel mogelijk op met een droge doek. Gebruik vervolgens een speciaal schoonmaakmiddel voor schoenen en huisdieren om de vlek te verwijderen.

  • Vlekken van inkt en verf: Dep de vlek met een droge doek om zoveel mogelijk inkt of verf op te nemen. Gebruik vervolgens een speciaal schoonmaakmiddel voor inkt of verf om de vlek te verwijderen.

Toekomstgericht onderhoud

Als je je parketvloer goed schoonmaakt en onderhoudt, kun je hem vele jaren lang mooi houden. Hier zijn enkele tips voor het toekomstgericht onderhoud van je parketvloer:

  • Laat je vloer regelmatig behandelen door een professional: Een professional kan je vloer opnieuw oliën of wassen om hem te beschermen en er weer als nieuw te laten uitzien.

  • Verwijder alle meubels en vloerkleden wanneer je je vloer aan het schoonmaken bent: Dit voorkomt dat je vloer beschadigd raakt.

  • Gebruik geen schuurmiddelen of agressieve schoonmaakmiddelen: Deze kunnen je vloer beschadigen.

Door deze tips op te volgen, kun je er zeker van zijn dat je parketvloer er jarenlang mooi en in goede conditie uitziet.