Waarom je darmen zo van slag zijn na het drinken van alcohol

Lichaam door Juliët

Happy new year! We hebben oud en nieuw flink lopen vieren en daar konden glaasjes alcohol niet bij ontbreken. Alleen de volgende ochtend heb je ontzettend last van je darmen. Van die bezoekjes aan het toilet word je ook niet vrolijk van. Wat alcohol allemaal met je doet.

Alcohol en je lichaam

Het afbreken van een glas alcohol duurt een eeuwigheid. Gemiddeld wel zo'n anderhalf uur, terwijl de afbraakproducten twee tot vijf dagen nog terug te vinden zijn in je urine. Het is inmiddels wel bekend dat alochol schade aan je lichaam en mentale gezondheid kan brengen. Er zit ook dan een duidelijk verschil tussen alcoholgebruik op korte en lange termijn. Zo zou je op korte termijn last hebben van misselijkheid en buikklachten, maar kun je op lange termijn echt schade aan de organen krijgen.

Problemen

Zodra jij drinkt, komt de drank in aanraking met verschilende delen van het maagdarmkanaal. Denk aan de mond, slokdarm, maag, dunne darm, dikke darm en lever. Het kan dus ook op verschillende plekken voor problemen zorgen. Zo verzwakt alcohol de spier die de maag dichthoudt, de kans op maagzuur is dus groter. Ook kan je maag gaan irriteren en moet je op een gegeven moment overgeven. Ook een balans van suikers en bacteriën in het maagdarmkanaal kan verstoord worden en dit zorgt voor een opgeblazen gevoel.

Alcohol kan leiding tot minder goede opname van bepaalde voedingswaarden, waaronder vloeistoffen. Als je gezond bent, hoort je ontlasting een stevige brij te zijn van alles wat je hebt gegeten en gedronken. Bacteriën zorgen hiervoor die de darmen reguleren. Bij alcohol kan de balans in je darmen verstoord worden en dit kan leiden tot dunnere ontlasting. Oftewel: diarre. Dit willen we natuurlijk niet.

Drankjes

Maar heeft wijn of bier dan meer invloed? Er zijn geen specifieke dranken die de darmproblemen veroorzaken. De effecten hebben vooral te maken met de hoeveelheid glazen die je drinkt. Binnen tien minuten zou de drank al in je dunne darm worden opgenomen. Dit betekent niet dat je meteen naar het toilet moet rennen, maar weet dus dat dit wel binnen zoveel tijd kan gebeuren. Bij de ene gaat dit net wat sneller dan de ander. Als je dus weet dat je gevoelige darmen hebt, kun je hier maar beter wat meer opletten, want voordat je het weet zit jij de hele avond op het toilet. Dit willen we natuurlijk voorkomen.