Dit zijn de positieve kanten van last minute je plannen afzeggen

Vrije tijd door Maya Luz

Het is een lastig dilemma: je wil je plannen eigenlijk afzeggen, maar het is wel erg last minute. Het is niet leuk voor de ander om ze af te zeggen, maar ze door laten gaan is ook niet de oplossing. Wat nu? Dit is waarom het last minute afzeggen van plannen soms juist goed is.

Lees ook: Zo ga je om met iemand die constant afspraken afzegt

Het kan je een hoop stress schelen

Plannen maken is altijd leuk in het moment. Je hebt iets om naar uit te kijken. Maar soms komt het voor dat de dag van je plannen aanbreekt en je er een hoop stress over krijgt. Hoe ga je daar komen? Wat als de trein uitvalt? Is het weer wel goed genoeg voor wat we gaan doen? Dit soort gedachten razen door je hoofd en daardoor verandert je enthousiasme in gepieker. Zodra je het punt bereikt waarop je eigenlijk liever niet meer gaat door alle stress, is afzeggen misschien toch beter. Het is voor de persoon waarmee je hebt afgesproken ook niet leuk als je daar zo gespannen zit. Gun jezelf de opluchting en zeg af. Je bent jezelf achteraf dankbaar.

Je maakt tijd vrij voor andere dingen

De stress die je ervaart waardoor je je plannen af wil zeggen, kan ook komen doordat je eigenlijk andere dingen wil of moet doen. Denk aan werken aan een opdracht voor school of een presentatie voorbereiden voor je werk. Dit soort taken kunnen je veel stress geven en je gemaakte plannen kunnen je enorm in de weg zitten. Door de plannen af te zeggen creëer je meer rust in je hoofd. Zo gun je jezelf de tijd om te doen wat je moet doen en zit je niet gestresst te doen bij je vrienden.

Jij en je vriend(in) maken nu nieuwe plannen die veel beter uitkomen

Soms is de stress die je ervaart voor je plannen wederzijds. Soms komt het voor de ander ook niet helemaal uit en komen jullie daar pas op het laatste moment achter. Om jullie allebei een hoop stress te besparen is afzeggen en verplaatsen soms beter. Kies een moment uit waarop het voor jullie allebei beter uitkomt. Zo profiteren jullie allebei van de situatie.

Je bespaart geld

Plannen maken kost meestal geld. Je moet reizen, je gaat een drankje doen of wat eten of soms gaan jullie ergens heen waar je een kaartje voor moet kopen. We leven in tijden waarin we het allemaal iets minder ruim hebben. Plannen afzeggen om geldredenen is wat ons betreft dus zeker een goede reden. Als je plannen afzeggen vanwege de kosten vervelend vindt, kun je ook voorstellen om iets anders te doen dat minder prijzig is. Spreek bijvoorbeeld bij iemand thuis af in plaats van in een bar. Thuis een flesje wijn opentrekken is altijd goedkoper dan een wijntjes bestellen op het terras.

Je kan even tot rust komen

We herkennen allemaal het gevoel wel: je hebt stress voor je plannen en opeens gaan ze toch niet door. Ze worden afgezegd door de ander en dus voel jij je enorm opgelucht. Als je je opgelucht voelt, kan dit betekenen dat het sowieso een beter idee was om de plannen niet door te laten gaan. Denk je dus het een opluchting zou zijn als de plannen niet doorgaan? Dan is dit een goed teken om ze af te zeggen. Nu kun je de tijd gebruiken om lekker onder je dekentjes te kruipen en een boek te lezen, of een serie te kijken. Afspreken met vrienden is leuk, maar even wat tijd nemen voor jezelf ook! En onthoud: plannen afzeggen maakt je geen slechte vriendin, zolang je het maar met een reden doet en altijd rekening houdt met de gevoelens en tijd van je vrienden.

Lees ook: Deze sterrenbeelden hebben de meeste hobby’s