Dit is waarom je droomt over mensen die je al een tijd niet hebt gezien

Psyche & spiritualiteit door Anne-Fleur

De meeste dromen zijn bedrog, maar zodra je droomt over een persoon uit je verleden, lijkt het toch een klein beetje té realistisch. Misschien gruwel je wel bij de gedachte aan dromen over bijvoorbeeld je ex; maar heeft het ook een betekenis? Als een persoon uit je verleden opeens opduikt in je droom? Wij zochten het voor je uit.

Lees ook: Lucide dromen: wat is het en kan iedereen dat?

Dromen over mensen uit het verleden

Je ex, een oude vriendin, of misschien wel je danslerares van toen je zes jaar was. Het is best even schrikken als zij opeens tijdens je slaap tevoorschijn komen (in je hoofd dan). Als je had verwacht, of gehoopt dat je deze personen nooit meer zou zien, lijkt het eerder op een nachtmerrie dan een droom. Maar waarom gebeurt dit eigenlijk? Zit hier een meant to be-reden achter? Of is het gewoon wat het is? Wij hebben het voor je uitgezocht.

Verlangens en gevoelens

Het kan maar zo zijn dat je eigenlijk nog steeds een beetje verdrietig bent om die ene break-up van jaren geleden, of van die danslerares zou je best graag weer les willen hebben. Volgens slaapexpert Therese Cheung - schrijfster van het boek The Dream Dictionary from A to Z - heeft het dromen over mensen uit je past vooral te maken met jouw eigen verlangens en gevoelens. "Hun verschijning in je droom is een metafoor voor een verwaarloosd of vergeten aspect van jezelf dat je graag weer opzoekt". Aha!

Specifieke eigenschappen

Om beter uit te zoeken waarom een bepaald persoon opeens opduikt in jouw droom, kun je een trip down memory lane maken, door terug te denken aan jullie tijd samen. Misschien mis je verschillende eigenschappen van die persoon in jouw eigen leven, of wil je heel graag weer datgene doen wat je altijd met die persoon samen deed. "Bepaalde specifieke eigenschappen die je zo bewondert in die persoon, kunnen karaktereigenschappen zijn die je zelf zou willen hebben', aldus Cheung. Het is dus niet zo dat je een slechte vriendin of ex heel erg mist, maar verschillende eigenschappen wellicht wel.

Onbekende mensen

Ook vage bekenden kunnen een rentree maken in jouw hersenen. Het kan zijn dat je deze personen niet eens zo heel goed kent, maar is er toch iets in hen wat jou aanspreekt. Waren zij altijd zelfverzekerd of erg uitgesproken, bijvoorbeeld? Dan is het maar zo mogelijk dat je dit eigenlijk in je eigen leven zou willen toepassen. Ga eens na om welke karakteristieken dit gaat en probeer het in te vullen voor jezelf - dan hoef je deze people from the past écht nooit meer te zien.