Lucide dromen: wat is het en kan iedereen dat?

Psyche & spiritualiteit door Zita

Als je vaak je dromen onthoud, bestaat er een kans dat je ook lucide droomt. Lucide dromen is niet alleen leuk, maar het is vaak ook erg nuttig. Misschien heb je er al wel eens van gehoord, misschien ook niet. Wat het geval ook is, wij leggen je in dit artikel uit wat lucide dromen zijn en of jij het ook kan.

Wat zijn lucide dromen?

Eerst is het goed om te weten wat lucide dromen eigenlijk zijn. Veel mensen worden in de ochtend wakker, maar herinneren hun dromen niet. Anderen herinneren weer elk detail van hun droom. De mensen die hun dromen goed herinneren, zijn vaak ook de mensen die lucide dromen. Lucide dromen wil zeggen dat je beseft dat je droomt en je droom hierdoor bestuurt in je slaap. Bij lucide dromen is het dus mogelijk om je dromen te bestruren. Wow!

Wat zijn voordelen lucide dromen?

Er zitten verschillende voordelen aan lucide dromen. Als eerst is het simpelwel leuk om lucide te dromen. Heb je altijd al eens de sterren van de hemel willen zingen of een driedubbele salto willen maken? In een lucide droom zorg je ervoor dat dit werkelijkheid wordt. Je leert dan ook écht dingen in lucide dromen. Ook helpt het om nachtmerries te voorkomen: merk je dat je een nachtmerrie hebt, maar kan je lucide dromen? Dan zorg je ervoor dat je hieruit komt.

Ook vergroot het je creativiteit. Zit jij met een creatief vraagstuk? Dan kom je misschien wel op het perfecte antwoord in jouw lucide droom. En last but not least, lucide dromen helpen soms ook met het versterken van je mental health. In je dromen wordt je gedrag namelijk zo uitvergroot dat je jezelf bepaalde dingen misschien afvraagt over je gedrag en hier mee aan de slag gaat.

Kan iedereen lucide dromen?

Nu vraag je je misschien af of iedereen lucide kan dromen. In principe kan iedereen lucide dromen. Maar, het is wel feit dat sommigen er meer aanleg voor hebben dan anderen. Zie het als een instrument bespelen. De één speelt de sterren van de hemel, de anders heeft er jarenlang voor nodig om een simpel liedje te spelen. Maar, het is wel mogelijk om te leren hoe je lucide droomt.

Ben je benieuwd naar hoe je leert om lucide te dromen? Hier schreven we eerder een artikel over. Lees het artikel over technieken om lucide te dromen hier.